20141113175935_272961

BANJALUKA | Konstitutivna sjednica Narodne skupštine RS biće održana u ponedjeljak, 24. novembra, rekao je danas Igor Radojičić, predsjednik prethodnog saziva parlamenta, nakon što je danas u Banjaluci održao sastanak s predstavnicima stranaka koje su izborile mandate.
On je pojasnio da će Centralna izborna komisija BiH prvo dodijeliti sertifikate, a da će nakon toga na sjednici biti predložen izbor organa parlamenta - predsjednika, potpredsjednika i radnih tijela. Dodao je da će do izbora skupštinskih organa predsjedavati Ilija Stevančević, predsjednik PUP-a, kao najstariji poslanik, a da će mu pomagati tri najmlađa poslanika iz tri najjače stranke. Pomagaće im i skupšinski sekretar iz sadašnjeg saziva Ranko Karapetrović. "Svečane zakletve će položiti i predsjednik i potpredsjednici RS Milorad Dodik, Ramiz Salkić i Josip Jerković", rekao je Radojičić.
Prema njegovim riječima, biće donesena i odluka o broju potpredsjednika parlamenta i njihovom izboru, s obzirom na to da je, kako je pojasnio, u prethodnom sazivu promijenjen Poslovnik na način da je moguć izbor trećeg potpredsjednika iz reda opozicionih stranaka. "Biće donesena i dva zaključka kojima se pokreću inicijative za izbor delegata u Dom naroda parlamenta BiH i Vijeće naroda RS", naglasio je Radojičić.
Odgovarajući na pitanja novinara, rekao je da se u naredne četiri godine ne vidi na funkciji predsjednika Narodne skupštine, a da nema informaciju kada će biti održan sastanak koalicionih partnera SNSD-a, DNS-a i SP-a, te je dodao da će uskoro biti objavljeni potpisi svih poslanika ove koalicije.
Vukota Govedarica, predsjednik Kluba poslanika SDS-a iz prethodnog saziva, rekao je da nijedan od dva bloka u RS nema skupštinsku većinu, te da će se pokazati na sjednici kada bude održana ko stvarno ima većinu.
On je istakao da Savez za promjene i dalje pokušava da dosegne 42 poslanika, te je demantovao da SNSD i njegovi partneri imaju 45 mandata.
Odgovarajući na pitanje novinara da li SDS računa sa "Domovinom", Govedarica je rekao da Savez za promjene računa sa svima koji žele promjene i napomenuo da je SNSD prvi razgovarao sa SDA. "Evidentno je da SNSD pokušava da plasira teoriju da kada su oni u zagrljaju s Bošnjacima i Hrvatima, da je RS bezbjedna, a kada su to SDS i opozicione stranke, onda je RS uznemirena, prijeti joj opasnost", naveo je Govedarica.
Dragan Čavić, predsjednik NDP-a, rekao je da je dokument koji su potpisali sa SDA i DF-om javan i ustvrdio da se Savez za promjene neće baviti promjenom Dejtonskog sporazuma.
Branislav Borenović, potpredsjednik PDP-a, rekao je da sporazum koji su potpisali sa SDA i DF-om u potpunosti uvažava Dejtonski sporazum. "Odavno nisam prisustvovao sastanku na kojem je više uvažena i poštovana RS i Dejtonski sporazum kao na posljednjem sastanku u Sarajevu", rekao je on.
Nezavisne