IMG_20230124_114807_resized_20230124_114826761.jpg (353 KB)

ТЕ Гацко престала је са радом у недјељу, 22. јануара због лошијег квалитета а не недостатка угља, узрокованог великим количинама падавина у централном копу рудника, а повратак на мрежу, уколико не буде непредвиђених околности, очекује се сутра око поноћи.

Ово је за Радио Требиње изјавио Иван Kопривица, извршни директор за техничке послове у ЕРС, реагујући на данашње наводе народног посланика Небојше Вукановића да је гатачка термоелектрана престала са радом због недостатка угља.

„Причати о угрожености система ЕРС и некој хаварији у ТЕ Гацко је ван сваке памети и заиста се не бих освртао на политичке изјаве господина Вукановића. Са техничке стране, могу да кажем да је ТЕ Гацко избачена из погона због лошијег квалитета угља, а не због његовог недостатка. Ми смо у петак са министром Ђокићем отишли у рудник и сагледали ситуацију. Преко 300 литара кише пало је на подручју гатачке општине, а централни коп из кога се вади угаљ је на дубини од преко 150 метара и пумпе нису могле да освоје одмах ту количину воде. Kако у овом тренутку имамо огромну количину воде на проточним електранама, првенствено на Хидроелектранама Вишеград, Бочац и Требишњица, процијенили смо да можемо дозволити да ТЕ Гацко изађе из погона, како не бисмо беспотребно трошили мазут за потпаљивање тог неквалитетнијег угља“, прецизирао је Kопривица.

Он је истакао да је и без ТЕ Гацко јуче остварен вишак произведене електричне енергије.

„Током јучерашњег дана, без ТЕ Гацко на тржишту, произвели смо око 20.000 мегават часова електричне енергије. Kада знамо да се за конзум Републике Српске користи неких 13.000 мегават сати, јасно је да смо само јуче продали око 6.000 мегават сати електричне енергије. Ако не буде неких непредвиђених проблема, Термоелектрана Гацко би сутра око 24 часа требало да буде синхронизована на мрежу“, навео је Kопривица.

IMG_8379_resized_20230124_114615376.JPG (245 KB)

Народни посланик Небојша Вукановић данас је испред сједништа ЕРС у Требињу новинарима изјавио да је ТЕ Гацко престала са радом због недостатка угља чиме је, како је навео, причињена велика штета овом предузећу, али и грађанима Гацка и Херцеговине.

„Према мојим сазнањима, оборило се јаловиште које је затрпало рудник и остали су без угља. Ово је све посљедица хаоса у ТЕ Гацко. Очекујем већ данас од управе Електропривреде да кажу колика је штета и какве су санкције за људе који воде Термоелектрану Гацко“, рекао је, поред осталог, Вукановић.