Закон о вину је једно од прироритетних законских рјешења које БиХ мора донијети како би заштитила домаћу производњу вина и омогућила винарима да несметано пласирају производе на тржиште ЕУ.

IMG-2eb090fe619c2651f3ffcfa03d726d90-V(1).jpg (168 KB)

Ово је у Требињу рекао министар спољне трговине и економских односа Сташа Кошарац, напоменувши да је упозорење Европске комисије да је тај закон неопходно донијети у наредне три и по године.

Он је навео да се у БиХ производњом вина бави 81 компанија, а да постоји интересовање за извоз садница аутохтоних сорти, жилавке и блатине, на страна тржишта.

„На изради овог закона ангажована је радна група, а обезбиједили смо и додатне асистенте од УНДП. Све је мало успорила пандемија вируса корона, али сматрамо да можемо у наредном периоду ангажовати експерте из европских земаља и на сједницама Савјета министара имати Закон о вину“, истакао је Кошарац.

Он је прецизирао да по постојећем Закону о вину, који мора претрпјети одређене измјене, од 18. октобра ове године се онемогућава увоз грожђа за производњу вина.

„Мјере још нису донесене о ограничењу увоза грожђа, пратимо активности, инспекције у БиХ су мобилне у анализи грожђа које се увози, а још није дошло до прекомјерног увоза. Разговарамо о томе са ентитетским министарствима, и уколико буде прекомјерног увоза примјењиваћемо мјере забране у циљу заштите домаће производње“ рекао је министар спољне трговине и економских односа БиХ.