Све ковид болнице у Републици Српској снабдјевене су потребном заштитном и медицинском опремом, а лабораторије се континуирано снабдијевају потребном количином тестова, констатовано је на састанку Стручно оперативног тима за специфичне задатке заштите и спасавања Министарства здравља и социјалне заштите.

170505.jpg (148 KB)

Стручно оперативни тим данас је у Бањалуци разматрао тренутну епидемиолошку ситуацију и пораст броја обољелих у Републици Српској, те констатовао да је и рад болница реорганизован у корист јачања капацитета ковид одјељења. Састанку је присуствовао и ресорни министар Ален Шеранић.

Из Министарства здравља и социјалне заштите Српске су навели да стручно оперативни тим континуирано прати стање у здравственом систему Републике Српске са аспекта јачања капацитета ковид болница с циљем адекватног збрињавања пацијената.

Министарство апелује да се спроводе мјере заштите, које су на снази.

- Упозоравамо да су ради спречавања ширења вируса корона забрањена сва јавна окупљања у групама већим од 50 лица, што укључује и окупљања као што су свадбе, сахране и слична организована окупљања - наведено је у саопштењу.

Из ресорног министарства су подсјетили да су на снази закључци Републичког штаба за ванредне ситуације, који се тичу обавезног ношења маски у затвореном простору и на отвореном простору, уколико није могуће одржавати физичку дистанцу од два метра, у складу са упутством Института за јавно здравство Републике Српске.

Подсјећају и да је на снази закључак Републичког штаба за ванредне ситуације по којем су јединице локалне самоуправе, односно градски и општински кризни штабови дужни да у случају погоршане епидемиолошке ситуације на својој територији донесу рестриктивније мјере.