Srn2019-12-12_1437688_0.jpg (118 KB)

Невена Станић из фирме "Хумско" из Требиња побједник је акцелератор програма који је у протекла два мјесеца реализовала Републичка развојна агенција у сарадњи са општином Билећа и требињском Агенцијом за развој малих и средњих предузећа.

Станићева је за своју пословну идеју - производњу крафт пива награђена са 3.000 КМ.

Друго мјесто освојио је Марко Бошњак из фирме "МБ инокс" за пословну идеју производња процесне инокс опреме у индустрији вина и за то награђен са 2.000 КМ.

Трећа награда додијељена је Тихомиру Рашети из Туристичке агенције "Асамо турс", док је четврто мјесто освојио Жељко Бајовић за пословну идеју брендирање херцеговачког меда и оба такмичара су освојила по 1.000 КМ.

Анђела Џелетовић, која је члан побједничког тима фирме "Хумско", рекла је да им знање стечено у акцелератор програму много помогло у изради пословног плана, као и рад са менторима.

"Наши планови су да добијени новац уложимо у брендирање као што је то предвиђено те да у току 2020. године направимо сопствене плантаже од хмеља и сладова, како бисмо се на тај начин ширили и поспјешили локалну економију", рекла је Џелетовићева, која је примила награду у име побједнице.

Бошњак је рекао да ће након овога почети са набавком опреме, прецизирајући да ће то бити резервоари за пермутацију вина.

Директор Развојне агенције Републике Српске Маринко Ђукић рекао је да је пројекат подразумијевао да сви учесници са простора Републике Српске стекну знања како да покрену властити бизнис, уколико су имали иновативну пословну идеју.

"Било је предвиђено да ћемо додијелити три награде, међутим имали смо специфичну ситауцију да смо за трећу награду имали исти број бодова за два учесника па смо се одлучили да дамо и четврту награду, односно да трећу награду дијеле два учесника у истим односима", рекао је Ђукић.

Он је истакао да међу презентованим пословним идејама има много капацитета и изразио увјерење да треба да се настави са пројектом.

Ђукић је навео да је обуку у Билећи започело 18 учесника, а да је девет учесника доставило пословне планове.

Директор Агенције за развој малих и средњих предузећа Требиња Дражен Бошковић рекао је да је ова агенција у акцелератор програму била квалитетан партнер.

Он је навео да је улога Агенције била да обезбиједи властите ресурсе кроз ангажман два ментора који су били на располагању учесницима акцелератор програма, што је утицало да програм буде реализован на најбољи начин.

"Услуге Агенције остају на располагању како учесницима акцелератора, тако и свима који су заинтересовани да развијају властити посао", рекао је Бошковић.

Менаџер општине Билећа Михајло Вујовић захвалио је Ђукићу на указаном повјерењу за организацију акцелератор програма.