20210914150730_680968.jpg (75 KB)

У Требињу је све спремно за отварање "Kрајишке куће", а у објекту у самом центру града, у Улици цара Лазара, који је град Требиње адаптирао и припремио за ове намјене, наћи ће се више од стотину крајишких аутохтоних производа.

"Kрајишка кућа" у Требињу би требало да буде отворена наредне седмице.

"Kрајишком кућом" ће газдовати Аграрни фонд града Требиња, који уједно газдује и објектом "Херцеговачке куће", а према најавама из Градске управе, на полицама су сви производи из бањалучке регије, али и цијеле Kрајине, којим се одушевљавају у Херцеговини.

"Не одушевљавају се само Херцеговци крајишким делицијама, већ и бројни туристи који долазе у Требиње и питају имамо ли крајишких аутохтоних ракија, чувеног сира траписта, али и крајишког меда, иако смо познат медоносни крај, тако да се надамо да ће пословати врло успјешно као и 'Херцеговачка кућа'", каже директорица Туристичке организације Требиње Мирјана Путица.

Пројекат је покренут у сарадњи са градом Требиње, односно захваљујући сарадњи градског Аграрног фонда и Центра за развој пољопривреде, села и града Бањалука, у склопу којег у Бањалуци дјелује "Kрајишка кућа", а оба пројекта су се показала изузетним.

Будући да је број артикала у "Херцеговачкој кући" са 180 за четири године порастао на преко 1.000, треба се надати да ће и "Kрајишка кућа" у будућности остваривати велику продају, јер је потражња већ велика.

У Градској управи Требиње је истакнуто да је ово само један од примјера добре праксе сарадње градова Републике Српске, али и побољшање цјелокупне туристичке понуде града.

"Наш главни адут у туризму је, поред медитеранског поднебља и богатог културно-историјског насљеђа, засигурно и гастрономија, а будући да смо раније закључили да је 'Херцеговачка кућа' постала својеврсни 'музеј херцеговачких укуса', нема ниједан разлог да јој се у богатству укуса и понуде не дода и наша Kрајина", истакла је Путица.