duhanСАРАЈЕВО │ У акцији "Лист" приведена су 33 лица, међу којима један запослени у Управи за индиректо опорезивање /УИО/ БиХ, осумњичена да су кријумчарењем дувана оштетила буџет БиХ за више од 18 милиона КМ, речено је на конференцији за новинаре поводом ове акције.

Портпарол УИО Ратко Ковачевић навео је да је до сада одузето нешто више од 15 тона дувана, као и 15 машина за сјечење дувана, те напоменуо да је ријеч о незаконитој продаји дувана на тржишту БиХ.

Он је рекао да су лица која су данас позвана на информативне разговоре осумњичена да су од марта до јула на тржиште БиХ ставила више од 220 тона дувана који није био законски прометован у БиХ, односно на тај дуван нису плаћени ни акцизе, ни ПДВ, па је том основу буџет БиХ оштећен за више од 18 милиона КМ.

Према његовим ријечима, контрола продаје дувана је један од приоритета УИО, јер приходи по основу индиректних пореза који се наплаћују на промет дувана и дуванских прерађевина у БиХ чине знатан дио прихода које прикупи Управа.

"Управа за индиректно опорезивање је 2009. године, када је ступио на снагу посљедњи закон о акцизама, по основу дувана, односно акциза на дуван и дуванске прерађевине, прикупила 449 милиона КМ, док смо прошле године прикупили 758 милиона КМ", навео је Ковачевић.

Из Сипе је раније саопштено да су претреси објеката обављени на више десетина локација на подручју Широког Бријега, Посушја, Шамца, Брчког, Груда, Маглаја, Бијељине, Мостара, Љубушког и Љубиња због постојања основа сумње у почињење кривичног дјела организовани криминал у вези са кривичним дјелом пореска утаја или превара, злоупотреба положаја или овлаштења, примање дара и других облика користи и давање дара и других облика користи.

Срна