372440_1 САРАЈЕВО │ Вишегодишњи тренд повећања броја увезених половних возила заустављен је лани, када је, у односу на 2014. годину, смањен број аутомобила који је у БиХ пристигао из иностранства.

Ништа боља ситуација није ни када је ријеч о новим четвороточкашима, гдје је пад увоза и те како осјетан, и од 2011. до прошле године готово је прополовљен, или, ако ћемо прецизно, смањен је за вртоглавих 48 одсто.

Конкретно, према подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ, лани смо довезли 5.510, а четири године раније чак 10.595 нових аутомобила.

Истовремено, од 2010. константно је растао увоз "половњака", све до прошле године, када је забиљежен осјетан "рез", а сви ови подаци су, по свему судећи, посљедица тешке економске ситуације у држави.

По ријечима економиста, ситуација је и више него јасна, с обзиром на то да су и кориштени аутомобили и они који тек треба да добију првог власника постали мање тражени.

"што се тиче нових возила, узрок пада увоза је заправо пад финансијске моћи како код физичких лица, тако и код фирми. Када су у питању половна возила, мислим да је дошло до засићења, јер постоји огроман лагер раније увезених возила на тржишту, а грађанима недостаје новца да би те аутомобиле купили", сматра Милош Тодоровић, члан Удружења економиста РС - СWОТ.

Заиста, да проблеми постоје када је у питању стање на тржишту аутомобила, не поричу ни запослени на специјализованим порталима.

Наиме, да се негативан тренд у овој области благо осјети и када су потражња и продаја у питању, потврђује и Џејна С. Мекић, уредник портала Мобиле.ба, која истиче да су разлози вишеструки.

"Мислим да је ранијих година тренд био супротан, то јесте увоз је био већи узевши у обзир и саме промјене у закону када су половна возила у питању", навела је Мекићева.

По њеним ријечима, и даље су тражена возила из "Фолксвагеновог" програма, али су ту и купци који узимају аутомобиле марке пежо, рено, ситроен, опел и слично. Један од продаваца из огласа с којим смо разговарали не жали се на продају, али и признаје да је најлакше уновчити аутомобиле чија је цијена мања. "Најпродаванија су возила вриједности око пет хиљада марака, евентуално која хиљада више. Када је ријеч о купцима, не могу да се пожалим", напомиње тај трговац.

А, према подацима које је "Независним" уступила Управа за индиректно опорезивање БиХ, просјечна цијена лани увезеног "половњака" износила је око 6.050 марака. Када је ријеч о новим увезеним четвороточкашима, просјечна цијена износила је око 31.760 КМ.

Независне новине