20141224174629_280616 BANJALUKA | S obzirom na to da je Ustavni sud RS osporio članove Zakona o uređenju prostora i građenju koji predviđaju finansijske olakšice za pojedine kategorije stanovništva pri plaćanju troškova postupka legalizacije, troškovi nakon odluke plaćaju se u punoj cijeni, kazali su u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.
"Administrativne olakšice su i dalje na snazi, ali finansijske su odlukom Ustavnog suda RS proglašene neustavnim, što znači da će i građani koji su već predali zahtjeve za legalizaciju, a njihovi predmeti nisu riješeni, plaćati punu cijenu", poručuju iz Ministarstva.
Kako kažu, odluka Ustavnog suda stupa na snagu danom objavljivanja i ne može se primjenjivati retroaktivno, pa građani koji su do stupanja na snagu ove odluke legalizovali svoje bespravno izgrađene objekte neće morati plaćati ništa dodatno.
Ministarstvo još jednom apeluje na sve bespravne graditelje koji nisu podnijeli zahtjev za legalizaciju da to učine do roka koji ističe 24. maja 2015, jer je to jedini način da o legalizaciji svojih objekata odlučuju sami.
"Ako propuste navedeni rok, status njihovog objekta ostaće trajno neizvjestan, uz mogućnost da nadležni inspektor u svakom trenutku pokrene postupak uklanjanja bespravnog objekta sa terena ili da komšije iniciraju takav postupak. Podnošenjem zahtjeva za legalizaciju bespravno sagrađeni objekat ulazi u zvanične evidencije o bespravnim objektima i to je osnov za privremeno zadržavanje objekta", poručuju iz Ministarstva.
Podsjećamo, Ustavni sud RS je na posljednjoj sjednici održanoj u utorak odlučio da nelegalni graditelji nemaju pravo na povlastice jer ih nisu imali ni oni koji su po zakonu i propisanim postupcima dobili građevinsku dozvolu.
Nezavisne novine