Вечерашњу молитвену литију улицама Подгорице је, заједно са Његовим преосвештенством митрополитом црногорско-приморским Амфилохијем, предводио Његово блаженство митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије, који је рекао да човјек може бити лијеп само када живи са Богом.

litija-podgorica.jpg (244 KB)

"Ко је са Христом, њега не може никакво зло да надвлада", поручио је митрополит Онуфрије након литије.

Митрополит кијевски је рекао да је, када је добио позив од митрополита Амфилохија да дође у Црну Гору, о народу Црне Горе имао слику која се формирала док је учио богословију када је запамтио да је храбар и силан.

"Али, када сам дошао овдје и видио велики број људи схватио сам да сте љепши и благороднији него што сам замишљао", истакао је митрополит Онуфрије.

litija-podgorica-2.jpg (173 KB)

Митрополит Амфилохије рекао је да је митрополит из Украјине донио благослов Светог Владимира, духовног оца свих словенских народа, који је 988. крстио руски народ у Дњепру.

Митрополит Амфилохије је рекао да је најљепши народ у Црној Гори који у миру, љубави и слози обнавља душу Црне Горе.

Молебаном у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу и литијом централним градским улицама и вечерас су вјерници изразили протест против контроверзног Закона о слободи вјероисповијести који предстваља удар на црквену имовину и Српску православну цркву у Црној Гори.

Srn2020-2-27_2120157_0.jpg (240 KB)

Јерођакон Роман из манастира Острог у бесједи на Тргу слободе упоредио је некадашњу улицу бола и страдање Исуса Христа у Јерусалиму са црногорским улицама данас куда пролазе литије због страдања Цркве.

"Сви смо ту једном душом и срцем сабрани око имена Господњег и Часног крста његовог. Бранимо оно што нас брани, а то су светиње које су амбасаде Небескога царства у Црној Гори и луче које сијају", рекао је јерођакон Роман.

Широм градова и општина Црне Горе и вечерас су одржане литије које Митрополија црногорско-приморска организује у знак протеста против контроверзног Закона о слободи вјероисповијести.

Кантаутор Владо Георгиев придружио се вечерас литији у Херцег Новом и заједно са својим народом са југа Црне Горе стао у одбрану светиња Српске православне цркве /СПЦ/.

litija-hn.jpg (153 KB)

Георгиев, познат као критичар црногорског режима, у више наврата је критиковао и Закон о слободи вјероисповијести.

Након молебана, литија је одржана и улицама Пљеваља, без иједне погрдне ријечи, са високо подигнутим иконама и свијећама, порукама мира и љубави, али и одлучности да се одбране светиње.

Упркос новом снијегу, Дурмиторци и вечерас масовно учествују у литији за одбрану православних светиња у Жабљаку.