sunce.jpg (96 KB)

Магнетна олуја данас би могла да погоди Земљу, саопштила је лабораторија за рендгенску астрономију Института за физику Руске академије наука.

Према лабораторијској прогнози, вјероватноћа да ће олуја данас погодити Земљу процјењује се на 40 одсто.

Обично су магнетне олује изазване ерупцијама на Сунцу, што доводи до интензивног ослобађања енергије из Сунчеве атмосфере. Фотони соларне ерупције стижу до Земље за око осам и по минута, а плазма облаци стижу до наше планете за два или три дана након ерупције, преноси Спутњик.

Ови облаци плазме доводе до геомагнетних олуја, односно до поремећаја Земљиног геомагнетног поља. Они утичу на многа подручја људске активности и могу проузроковати проблеме у комуникацијским и навигационим системима свемирских летелица, па чак могу довести и до озбиљних оштећења енергетских система.

Почетком септембра 2019. године забиљежена је најмоћнија магнетна олуја последњих мјесеци, која је трајала више од једног дана. То је узроковано повећањем брзине соларног ветра у орбити у близини Земље, што је довело до незнатне дестабилизације магнетног поља наше планете.

"Магнетне олује утичу на здравље људи, посебно оних који су осјетљиви на временске прилике", рекла је Нана Погосова, замјеник директора Националног кардиолошког центра руског Министарства здравља.

"Али генерално, ови ефекти нису алармантни, тако да већина људи не треба да се боји", рекла је она.

Прецизирала је да психолошка компонента игра важну улогу. Ако особа очекује катаклизме, концентрише се на то и брине, то све доприноси дестабилизацији здравственог стања.

Исто тако, особе које пате од хроничних болести треба да се придржавају препорука љекара, узимају своју терапију, објаснила је она.

"Поред тога, особе са кардиоваскуларним болестима морају да контролишу крвни притисак, мјере га и држе под контролом“, закључила је Погосова.