Фасцинирана погледом на кајакаше у Требишњици, одлучила да и сама завесла.jpg (403 KB)

Марија Куртовић, једанаестогодишња дјевојчица и ученица 6. разреда ОШ „Јован Јовановић Змај“, једно је од четверо дјеце у породици Куртовић. Још као трогодишњaкиња научила је да плива уз оца рониоца. Не сјећа се тренутка кад је пропливала, али се љубав према пливању трајно урезала у   њено срце. Угледајући се на брата и сестру који су, такође, изврсни пливачи и она је пожељела да тренира пливање. У Пливачки ватерполо клуб се учланила кад је имала само шест година. Веома брзо се истиче и ниже медаље које постају потпуно извјесне за малену Марију. Остварује запажене резултате на сваком такмичењу на ком се појави.

„Често идем на такмичења, што ми јако прија, нарочито кад освајам медаље. Не знам како бих описала тај осјећај, будем јако срећна и осјећам се баш добро“, каже помало стидљиво Марија која, ипак, нема трему кад треба да заплива по медаљу.

Иако је првакиња Босне и Херцеговине у дисциплини 400 метара мјешовито у категорији дјевојчице до 12 година, она јој није омиљена. Најрадије плива 50 метара слободно.

С обзиром да јако воли воду и сваки спорт у води и на води, Марија тренира и веслање.

Марија је на Sharks купу 2019. године.jpg (502 KB)

„Кад год сам ишла на тренинг пливања гледала сам са моста кајакаше и тај поглед ме је одушевљавао. Пожељела сам да се и ја опробам у веслању јер сам сваким даном све дуже посматрала веслаче и дивила се том спорту“, каже ова дјевојчица милог погледа.

Марија је на многим митинзима проглашена за најбољу пливачицу. На Међународним митинзима на које, поред клубова из Босне и Херцеговине, дођу и најбољи пливачи из Црне Горе, Србије и иностранства, Марија се истакла у свим дисциплинама и освајала злато.

Међутим, како Марија каже, конкуренција сад постаје све озбиљнија, а самим тим ће и она морати још више да тренира, да се труди и истиче.

Ипак, нема сумње да ће ова дјевојчица остварити велике спортске успјехе уз свој труд и рад. Љубав према воденим спортовима се једноставно види у њеним очима, а само са великом љубављу у срцу се долази до резултата.

МАРИЈИНА НАЈЗНАЧАЈНИЈА ДОСТИГНУЋА

Такмичећи се у пливању, Марија је углавном била на самом врху. Нека од најзначајнијих достигнућа су:

- Државна првакиња на 400 метара мјешано на Љетњем државном првенству у јуну 2022. године,

- На 10. Божићном купу у Мостару Марија је освојила четири златне медаље (50 метара слободно, 50 метара делфин, 50 метара прсно, 50 метара леђно) и пехар за најбољу пливачицу у својој категорији,

На 10. Божићном купу у Мостару Марија је освојила 4 златне медаље и пехар за најбољу пливачицу у својој категорији.jpg (350 KB)

- Двострука државна првакиња у јуну 2021. године,

- На Младост купу у Бањалуци 2021. године била је најбоља пливачица у својој категорији и освојила је 4 златне медаље,

- На I Winter Swimming Cup у Сарајеву 2020. године Марија је, са освојених 5 златних медаља и пехаром, била најбоља пливачица,

- На Међународном Sharks купу у Сарајеву 2019. године, ова дјевојчица је опет проглашена најбољом пливачицом са освојеним пехаром и 3 златне медаље,

- На Купу Нови Град у Сарајеву, Марија је 2019. године проглашена најбољом пливачицом и додјељен јој је пехар.