139220.jpg (309 KB)

"Требиње је првобитно била успутна станица туристима који су жељели боравити на Јадранској обали. У Требиње би се свратило на предах и кафу, обично под Платане, па отуда и позната крилатица да „није био у Требињу ко није попио кафу под Платанима“", овако за портал УНА прича Марко Радић, руководилац сектора за промоцију туризма у Туристичкој организацији РС.

Требиње је међу 100 најбољих свјетских дестинација. Причом о парку Орјен, изабран је међу 100 најбољих свјетских дестинација у оквиру такмичења Зелене локације за 2022. годину.

Шта је то што чини овај град посебним и пожељним за посјетити?

"Географски положај Требиња је такав да се налази у средишту веома јаких туристичких центара, као што су Мостар, Дубровник и Котор и требало је доста времена и улагања, како у инфраструктуру тако и у промоцију Требиња, али и времена да се свијест локалаца промијени и другачије гледа на Требиње, да се почне вјеровати и цијенити оно што имају. Према личном мишљењу, први велики корак је направљен изградњом комплекса Херцеговачке Грачанице на брду Црквина, а не треба заборавити да је у томе периоду па и пар година послије у тадашњој требињској општини пословао само један хотел", каже Радић.

У 2012. години Требиње стиче статус града и то би била друга степеница ка стварању онога што имамо данас.

"Више пажње и улагања, атрактивна локација у близини мора, дуга историја везана за то поднебље, културно историјско насљеђе и вишевијековна заоставштина, плодно тло за развој пољопривредних култура на којима се данас базира гастро понуда Требиња су постали приоритет у протеклој деценији. Данас је Требиње модеран континентално медитерански град, са 25 објеката са смјештај различитих категорија, град гдје се сваки други апартман издаје као „стан на дан“ и мјесто које агенције не заобилазе, већ напротив, богата туристичка понуда града је дио аранжмана великог броја агенција које раде дубровачко и црногорско приморје", каже Радић.

marko radic.jpg (202 KB)

Сам град одише климом и ваздухом који у љетном периоду мирише на море.

"Вина из требињског краја су постала надалеко позната, а сир из уља, маслине и пршут делиција која шири мирис и укус Херцеговине кроз све континетне, одакле туристи све и посјећују град. Тврђаве, манастири, ријека Требишњица и планине које окружују град дају Требињу ширину у креирању разнолике и квалитетне понуде. Оно најбитније јесу људи. У Требињу нисте гост, у Требињу нисте туриста. Ту сте пријатељ и друг. Све ове карактеристике су допринијеле да Требиње буде препознато у ширим оквирима и да се све више у Западним земљама препознаје као нека мала тачка Европе коју треба доживјети", истиче Радић.

Агилна Градска управа ради на умрежавању Требиња кроз многе програме подршке, баш као што је и овај везан за дестинације одрживог развоја Греен Дестинатион.

"Након што је ова организација у протеклој години препознала Херцеговачку кућу као савршен ланац локалног снадбијевања домаћим производима, тако сам сигуран да ће и са причом о зеленим дестинацијама био дио ове важне платформе као важне карике ка стварања дестинације која баштини и пропагира поруку везану за развој туризма на одржив начин, од којег ће у будућности још већу корист имати локално становништво, а првенствено млади са жељом да остану, раде и стварају породице", закључује Радић за портал УНА.

Требиње је најјужнији град Републике Српске и БиХ. Налази се у долини ријеке Требишњице, на тромеђи БиХ, Црне Горе и Хрватске. Богато културно-историјско насљеђе, клима и повољан географски положај су значајно утицали да у пројекцији будућности развоја Требиња туризам заузме посебно стратешко мјесто.