131331121_3847290318634627_518860032944687021_o.jpg (94 KB)

Марко Спаић, члан Удружења обољелих од хемофилије Бања Лука, 27. децембра је на својим друштвеним мрежама објавио аутобиографску пјесму о својој борби са ријетким насљедним обољењем хемофилијом под називом "Никад нећу стат'".

Позната и под називом "краљевска болест“, хемофилија је хронично обољење са којим се особе рађају и умиру, а које доводи до неодговарајућег згрушавања њихове крви.

Ово обољење се испољава повећаном склоношћу ка крварењу, што значи да обољели крваре дуже у односу на здраве особе, како након повреда, тако и спонтано. Код тешког облика овог обољења, спонтана крварења се јављају често, без икаквог очигледног узрока.

Крварења код особа се хемофилијом се најчешће јављају у зглобове, праћена су болом и отежаним покретима. Ако се ова крварења не спријече и не лијече на одговарајучи начин, обољели од хемофилије у коначници постају инвалидидна лица, осуђени на живот на штакама или у инвалидским колицима. У случају да се крварења код особа са хемофилијом јаве у мозгу или гастроинтестиналном тракту, она могу имати смртни исход.

Међутим, 24-годишњи Марко се итекако труди да га ово обољење не ограничава у његовом животу и успјева се на својствен начин изборити и наставити даље. Он је веома свестрана особа, са различитим хобијима и интересовањима, некада је продаво сувенире у Требињу, сада ради као такси диспечер. Поред тога, јако је креативан, црта, пише приче и пјесме, снима скечеве и веома успјешно води своје друштвене мреже.

Уз подршку Удружења обољелих од хемофилије и добрих људи: Видео продукцијске куће "Комитет“, ЈУ КСЦ Вогошћа, ОШ „Мирсад Прњаворац“, Црвеног крижа ФБиХ и новинара Елведина Ковача, Марко Спаић је снимио професионални музички спот за своју пјесму "Никад нећу стат'“.

"Иако ова пјесма описује Марков живот и борбу са хемофилијом, у пјесми се можемо пронаћи сви ми, били болесни или здрави. Због генерално ниске свијести опште јавности о овом обољењу, особе са хемофилијом неријетко остају невидљиве у нашем друштву", поручили су из овог удружења.