sare Srbije 2.jpg (383 KB)

Поводом обиљежавања Европске ноћи музеја у Музеју Херцеговине отворена је изложба "Путујуће шаре Србије" академске сликарке Милице Живадиновић, а након тога одржан је концерт поводом 130 година Црквеног хора „Свети Василије Тврдошки и Острошки“.

Аутор изложбе Милица Живадиновић је показала како то на савремен начин и кроз дигиталне форме, а и кроз примјењену умјетност и сликарство сагледава традиционалне мотиве искоришћене у савременој умјетности.

Sare Srbije 1.jpg (268 KB)

"Ова изложба је једена од станица на путу путујућих шара које су дио једног пројекта 'Орнаменти Србије-Пиротски ћилим' који укључује осим мог сликарства и сликаног уникатног накита и видео радова као и књига која је у настајању. Надам се да ће наредне године да угледа свјетлост дана" рекла је Живадиновићева.

Sare Srbije 3.jpg (285 KB)

Милица Живадиновић од 1999.године живи на релацији Париз-Београд и основала је своју први бренд накита под именом 'Митси Парис.

Инспирацију за накит проналази у традиционалним мотивима са Балкана и то нарочито са шара пиротских ћилима, орнаментике на српским средњовјековним фрескама, али и космичким феноменима.

Након изложбе одржан је концерт Црквеног хора „Свети Василије Тврдошки и Острошки“, који је био још један у низу прославе 130 година од оснивања хора при Саборном храму у Требињу.

Noc Muzeja Hor 2.jpg (376 KB)

Noc muzeja Hor 1.jpg (411 KB)

"Пјевали смо духовну, а нешто је било и литургијске музике. Наша основна функција је да пјевамо на светој литургији и углавном се бавимо извођењем духовне музике, а имамо нешто и свјетовног репертоара", рекла је диригент хора Јована Марић.

Музеј Херцеговине у Требињу ове године, по 15. пут, у периоду од 14. до 18. маја кроз низ активности обиљежиће Међународни дан музеја и Европску ноћ музеја.

Међународни дан музеја обиљежава се од 1971. године у обиљежава се широм свијета. Ноћ музеја је одржана први пут у Берлину 1997. године, а од 2004. одржава се у суботу, најближу 18. мају, Међународном дану музеја.