045889 TREBINJE | Broj dijabetičara na području Trebinja je u porastu, a među obolјelima je i veći broj djece školskog uzrasta, rečeno je večeras na predavanju o dijabetesu i prevenciji komplikacija ove bolesti.

U Udruženju dijabetičara i ostalih zainteresovanih lica Trebinje, koje je organizator predavanja, ističu da Uruženje broji 2.090 članova, od čega je 607 na insulinskoj terapiji, 57 su roditelјi i djeca obolјelih, dok su ostali članovi na oralnim antidijabeticima.

"Svaka osoba obolјela od dijabetesa je i član Udruženja dijabetičara, jer ono rješava i dio medicinskog problema koje zdravstvene ustanove nisu u stanju. Udruženje nabavlјa reagense za glikozilirani hemoglobin, bez čega ne bi bilo kvalitetne kontrole ni liječenja dijabetesa", istakla je predsjednik Udruženja Nada Bijedić.

Ona je dodala da Udruženje ima dobru saradnju sa Bolnicom i Domom zdravlјa Trebinje, te napomenula da sve osobe obolјele od dijabetesa imaju mogućnost besplatnog mjerenja vrijednosti šećera u krvi - oni koji su na insulinskoj terapiji četiri puta godišnje, a na oralnim andijabeticima dva puta godišnje.

Bijedićeva, koja je i zdravstveni radnik, upozorila je na mjere prevencije, ističući da je to prvenstveno fizička aktivnost, te pravilna ishrana, sa čim se mora početi već u djetinjstvu.

Regionalni koordinator za dijabetes u Republici Srpskoj, endokrinolog u Bolnici Trebinje Slavica Turanjanin kaže da u momentu dijagnoze dijabetesa 50 odsto tih osoba obično već ima hronične komplikacije, jer se bolest kasno prepozna.

Turanjaninova koja je bila predavač, kaže da bolest kod osoba koje imaju dijabetes tip dva napravi komplikacije na organima, jer mogu da prođu godine prije nego što se prepozna.

Komplikacije se uglavnom pojavlјuju na oku, buberegu, a u fazi dok ne prepoznaju bolest kod dijabetičara puno je veća učestalost moždanog i srčanog udara.

"Veoma je važno prepoznati obolјenje na vrijeme, te skenirati grupu koja bi mogla da dobije dijabetes u nekom doglednom vremenu", istakla je Turanjaninova i dodala da se češće lјekaru moraju obraćati gojazne osobe, one koje imaju u porodici dijabetičare, te lica sa lošim navikama kao što je pušenje.
Srna