main11358361_f882493089ff1c3038fc12f80ddd3440 TREBINJE | Povodom 15. oktobra, Međunarodnog dana bijelog štapa, zamjenik gradonačelnika Nedjeljko Ćebedžija posjetio je danas predsjednicu Udruženja slijepih u Trebinju Radmilu Manović.
Manovićeva je rekla da je ovo jedna od najugroženijih kategorija društva, a da su im ukinuta brojna prava koja su ostvarivali preko Saveza za slijepe RS. “Grad svake godine dodjeljuje sredstva Udruženju slijepih, ali svakako da je potrebno šire finansijsko uključivanje javnih preduzeća poput Het-a ili Elektroprivrede, kako bismo pomogli ovoj kategoriji društva. Mi ćemo i dalje pomagati ovom udruženju koliko god budemo mogli i stojimo na raspolaganju da u skladu sa mogućnostima podržimo njihov rad i omogućimo održivost udruženja slijepih i slabovidih lica”, rekao je nakon posjete zamjenik gradonačelnika Trebinja, saopšteno je na zvaničnoj internet stranici grada Trebinja.

20141015_103322 Miodrag Ćurić, član Upravnog odbora saveza slijepih u izjavi za RT posebno ukazuje na različite visine naknada za slijepa i slabovida lica. „Sve što smo imali prije danas nam je ukinuto. Mjesečna naknada preko fonda PIO iznosi 68,30 KM, a preko Zakona o socijalnoj zaštiti podjeljena je u dvije kategorije. Za prvu kategoriju izdvaja se 160 KM, a za drugu 82 KM“, rekao je Ćurić.
Dan bijelog štapa obilježava se od 1964. godine kada ga je proglasio tadašnji američki predsjednik Lindon Džonson. Umjetnik James Biggs iz Bristola tvrdi da je on izmislio bijeli štap 1921. godine nakon što je nesretnim slučajem izgubio vid. Kako bi ga vozači što lakše primijetili, obojio je svoj štap za šetnju bijelom bojom.
S.P