mercedes-benz-sveti-vlaho-010216

У сусједном Дубровнику последњих дана повела се расправа због чега се преко статуе Светог Влаха појавила свјетлосна реклама бренда „мерцедес-бенз“.

Иако је реклама емитована преко пројектора у трајању од свега неколико минута, Дубровчани сматрају да је ипак богохуљење што се лик заштитника града управо на славу града прекрива логом једне од највећих компанија аутомобилске индустрије у свијету.

Мерцедес је одабрао Дубровник као сједиште великог годишњег скупа својих радника, дистрибутера и партнерских компанија, те је закупио неколико луксузних хотела.

Предвиђа се да ће у наредна три мјесеца, колико би требала да траје мерцедесова кампања, у Дубровник доћи и до 15 000 гостију а град ће приходовати више десетина милиона евра.

Мудри Дубровчани вођени старом пословицом својих дипломата „са сваким лијепо а ни са ким искрено“ без пуно помпе пребацили су свјетлосну рекламу са Светог Влаха на градске зидине и кулу Минчета, и са осмјехом на лицу наставили да привлаче богате туристе из цијелог свијета не обраћајући пуно пажње на њихово поријекло, вјеру и нацију.

Након што је компанија „Шератон“ у Млинима и Сребреном обезбиједила 80 милиона евра за градњу два нова луксузна хотела, те инвестирано десетине милиона евра у реконструкцију аеродрома Чилипи, у Дубровнику се воде озбиљне стручне расправе о предностима и недостацима изградње голф терена на Срђу и новог хотелског комплексу у Лападу.

И док се у комшилуку воде полемике о озбиљним темама и развојним пројектима, у Требињу се изнова покушавају наметнути расправе о бојама на тржним центрима, истицању националних застава, одговорности за пропаст привреде и грешкама из прошлости...

Сталним враћањима у прошлост и пребацивањем одговорности тешко се може кренути напријед. Умјесто трошења труда и енергије на међусобна оптуживања и мање важна питања, у Требињу би се требала покренути озбиљна расправа и постићи консензус о стратешким правцима развоја града.

Пред нашим носем, на само десетак километара ваздушне линије од центра Требиња, годишње се оствари више милијарди марака промета. Ако би само неколико процената иностраних туриста у наредном периоду умјесто Дубровника због ниже цијене услуга одабрало Требиње, годишњи приходи од туризма мјерили би се десетинама милиона марака, а за врло кратко вријеме би се осјетио видан напредак у смањењу незапослености и повећању животног стандарда становништва.

Зато је неоходно много више напора уложити у уређење и промоцију града како би се Требиње претворило у мало мјесто за велики, јефтин и угодан одмор и провод.

Умјесто међусобних препуцавања и расправа о маргиналним темама, неопходно се посветити уређењу ужег градског језгра, поплочавању Старог града, обнови утврђења и културно-историјских споменика, откопавању хендека, рјешавању уског грла на граничном прелазу Бргат - Иваница и другим развојним пројектима како би се повољан географски положај искористио за привлачење гостију и инвеститора.

Један од важнијих предуслова свакако је и мирна и стабилна ситуација без већих потреса, подизањна тензија, просипања смећа и ђубрета које ће тјерати госте.

Дубровачка ривијера нема много више природних љепота од црногорске или макарске обале, али је Дубровник постао свјетски позната туристичка дестинација захваљујући вишевјековној мудрој политици и дипломатији, планској градњи и очувању културно-историјског наслијеђа.

Зато би и ми требали научити нешто од комшија, и са мање приче а више рада искористили погодности које нам нуди повољан географски положај и добра клима како би као прави „гошпари“ истински уживали у животу умјесто што у борби за опстанак и голо преживљавање трошимо вријеме на небитне ствари и теме.

Небојша Вукановић