miljana-dzombeta.jpg (131 KB)

Препоручујем свима у БиХ што мање излазака, нека буду у кућама како би се све смирило и како не би дошло до стања у којем је сада Шпанија, гдје се тренутно налазим, поручила је из Барселоне кошаркашица Миљана Џомбета (25).

Рођена Требињка, која од ове сезоне брани боје екипе Сан Адрије, која наступа у другом по рангу такмичењу у Шпанији, све вријеме пандемије вируса корона налази се у Каталонији, тачније у градићу Сан Адријан, који се налази 20 минута од центра Барселоне. Као што је познато, Шпанија је друга земља у Европи по броју зарежаних од вируса корона, обољелих је око 20.000, а земља је већ неколико дана у потпуној изолацији. Дугогодишња репрезентативка БиХ за "Независне" је говорила о  стању у овој земљи, изолацији, те колико се људи придржавају строгих упута у вријеме вируса корона.

"Већ седам дана како су прогласили алармантно стање. Апелује се да људи остану у својим домовима. Допуштен је одлазак до продавнице, евентуално уколико неко треба до болнице. Полиција патролира градом, а за непоштивање правила пријете велике новчане казне до чак 30.000 евра. Ја сам добро, придржавам се правила и не излазим превише. Ту сам са играчицама из тима, које као и ја нису могле да напусте државу", каже двадесетпетогодишња кошаркашица која је каријеру почела у Леотару, да би затим годинама бранила боје бањалучког Борца.

Наша саговорница наглашава да становништво у Барселони углавном поштује правила и наредбе, те да је стање пуно боље него на почетку пандемије, када је влада паника.

"Људи се придржавају свега, на улицама ријетко има људи, поготово оних старијих, који су више изложени опасности. Највећи страх је постојао прва два дана, када су тек објавили алармантно стање, гдје су људи неконтролисано куповали намирнице, али сада је све у реду", истиче дугогодишња бх. интернационалка.

Иако није имала шансу да напусти земљу, Џомбета због озбљности ситуације није ни помишљала да се врати кући. За крај је још једном апеловала да наши људи ситуацију у вези с вирусом корона схвате крајње озбиљно.

"Одмах су обустављени летови, тако да нисам имала шансу да идем, а и свакако нисам хтјела да излажем себе и своје опасности у овој ситуацији. Жељела бих још једном да поручим да се наши грађани придржавају свега што им се каже, јер је то за њихово добро, јер уколико не поштују упуте, угрожавају себе и све око њих", закључила је као и увијек оптимистична Миљана Џомбета.

Иначе, Џомбета игра сјајну сезону за своју екипу, која је прије прекида првенства заузимала прво мјесто у Групи 2 са омјером од 17 побједа и четири пораза. У просјеку је убацивала 10 поена по мечу.