„Kroz teatar će se sačuvati mnoge prave vrijednosti koje su bitne u ovim vremenima kada ništa nije sveto“, kaže Biković.

naslovna Miloš Biković u razgovoru sa novinarkom RT Sunčicom Pešić

TREBINJE | Miloš Biković, glumac koji se sa 27 godina može pohvaliti velikim ulogama u ostvarenjima kao što su „Montevideo, Bog te video“, “ Montevideo, vidimo se“, serijama: "Samac u braku", "Bela lađa", „Stižu dolari“, „Šešir profesora Koste Vujića“ i između ostalog ima glavnu ulogu u filmu „Sunčanica“, ruskog reditelja Nikite Mihalkova.
U Trebinju je prvi put sa profesorom Draganom Petrovićem, a povod je predstava „Šest franaka po komadu ili pola porcije ribanca“. “Ovo je moj samostalni rad, ali u njemu nema režije. Poenta je bila kako naći glumačko rješenje i prilagoditi se žanru apsurda. Predstava je napravljena po motivima komada Ežena Joneska – „Velikan”, „Kakav kupleraj!”, „Ludilo udvoje”, „Salon automobila” . Rad sa studentima je jedan divan rad koji bi se mogao najbolje definisati kao jedna vrsta dijaloga. Vi studentima zadajete određenu temu, a oni vam odgovaraju svojom maštom, kreativnošću, radom i ljubavlju prema tome što rade“, kaže najpopularniji glumac mlađe generacije.
Rad sa rediteljem Oskarovcem Nikitom Mihalkovim je sam po sebi značajan za karijeru svakog glumca, a Biković ističe da je tokom snimanja mnogo toga i naučio. Ljubav prema Rusiji, ruskoj literaturi i umjetnosti nikada nije krio, zato je saradnja sa ovim istaknutim rediteljem ostvarenje sna. „Sada moram da nađem neki drugi san. On je poseban po tome što ima jedan specifičan odnos sa glumcima, veoma prisan. Studirao je glumu i jedan je od reditelja koji emociju prenosi kroz glumca. Naša škola na FDU nije se mnogo udaljila od onoga po čemu radi jedan od najboljih svjetskih reditelja, a to je ta ruska škola glume“, navodi mladi srbijanski glumac.
Popularni Tirke ističe da ga slava nije promjenila i da svoj put ka uspjehu gradi polako uz veliku ljubav. Dobitnik je nagrade Car Konstantin za najbolju mušku ulogu u filmu "Montevideo, Bog te video", koja je san mnogih glumaca koji su decenijama u ovom poslu. Da li osjeća odgovornost za ono što ga čeka u budućnosti? „Ne, da sam sklon nagradama i priznanjima možda bih i osjećao. Ali ja sam sklon kategorijama u kojima mogu da govorim, nekim vrijednostima koje će se kroz teatar sačuvati u ovim vremenima kada ništa nije sveto“, kaže Biković i podsjeća da je asistent na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. „Presrećan sam što sam imao priliku učiti i raditi sa velikim glumačkim imenima poput profesora na klasi Dragana Petrovića Peleta, Dragana Bjelogrlića i Aleksandra Berčeka. Imam želju da jednog dana sarađujem sa Emirom Kusturicom, jer je on jedan od najvećih svjetskih reditelja“, odgovorio je Biković.
U toku je snimanje filma “Bićemo prvaci sveta”, u režiji Darka Bajića, a Biković je jedan od glavnih protagonista ovog ostvarenja. „To je film o prvoj zlatnoj medalji koju smo osvojili u Ljubljani 1970. godine. Ja igram Radomira Šapera. To je jedan od četiri čovjeka koji se smatraju tvorcima savremene košarke“. Najveću podršku u životu pruža mu njegov 16 godina stariji brat Mihailo, koji je monah i iguman u jednom manastiru. „Mnogo mi znače razgovori sa njim, kao i njegove kritike“, naveo je Biković.
Sunčica Pešić