IMG_0924.JPG (150 KB)

Директор предузећа "Хидроелектране на Требишњици" Гордан Мишељић поручио је да нема говора о приватизацији овог предузећа већ се тренутно врши докапитализација емисијом нових акција, јер је то најбољи начин да се инвестира у изградњу хидроелектране "Дабар".

Мишељић је подсјетио да су "Хидроелектране на Требишњици" акционарско друштво у већинском власништву Републике Српске која посједује 80 одсто акција овог предузећа, нагласивши да ће тако и остати.

Kако је појаснио, право првенства куповине нових акција имају већ постојећи акционари, а у процесу докапитализације Влада Српске ће, кроз "Електропривреду Републике Српске" и фондове чији је власник, обезбиједити исти проценат учешћа, односно докупиће акције, тако да ће и даље остати власник 80 одсто овог предузећа.

Мишељић је навео да ће мали акционари имати право да докупе акције и задрже проценат свог учешћа у капиталу овог предузећа.

"У овај процес се улази јер је ово најбоље рјешење да инвестирамо новац у изградњу нове хидроелектране `Дабар`, гдје треба да обезбиједимо један дио власничког учешћа за кредит банке гдје треба да платимо осигурање тог кредита", рекао је Мишељић.

Он је додао да се на овај начин обезбјеђује новац за највећу инвестицију у протеклих тридесет година, а холдинг неће бити оптерећен никаквим каматама.

"ХЕ `Дабар` ће нам донијети нову вриједност, на годишњем нивоу то ће бити неких 272 гигават часова. Ми у неком наредном периоду остварујемо једну огромну материјалну вриједност када она буде на мрежи. Та електрична енергија ће се продавати на тржишту. То су огромни новци", истакао је Мишељић.

Предсједник "Синдиката Хидроелектрана на Требишњици" Милош Нинковић рекао је да је Синдикат упознат са процесом докапитализације, те нагласио да се не ради о издаји и продаји националног ресурса, већ о инвестицији у нове објекте.

Да је супротно, Нинковић је навео да би они организовали протесте, али да овако ова прича нема потребе да се и даље форсира и да су радници мирни.

Нинковић је истакао да су запослени у ХЕТ-у потпуно информисани и сагласни са најављеним процесом, те да је предузеће стабилно и у фази улагања у нове производне капацитете.

Управа ХЕТ-а поручила је данас опозиционим политичарима да теме за предизборну кампању траже на неком другом терену, а не да зарад наклоности бошњачких гласова покушавају дискредитовати овог енергетског гиганта који је дуже од пола вијека стуб развоја Херцеговине, али и цијеле Републике Српске.

Мишељић: Предузеће није приватизовано, нема разлога позивати на протесте

Директор "Хидроелектрана на Требишњици" /ХЕТ/ Гордан Мишељић рекао је да не види разлог због којег Вукота Говедарица и Мирко Шаровић позивају на протесте због наводне приватизације предузећа, зато што оно није приватизовано, нити ће се то десити.

"Позивам их да не чине такве ствари јер сигурно на тај начин неће добити политичке поене, а можемо питати Шаровића да ли је у том моменту он био на власти када је 20 одсто овог предузећа постало приватно? Мислим да он нема кредибилитет да прича о овоме", рекао је Мишељић новинарима.

Члан Предсједништва СДС-а Вукота Говедарица је рекао да власти, уколико дође до докапитализације ХЕТ-а, могу очекивати народ на улицама.

Мишељић је навео да они који најављују протесте припадају политичким опцијама које су 2002. године промијениле структуру предузећа, па је 20 одсто приватизовано.

Разумијем, како је истакао, да се таквим изјавама желе добити политички поени, али да у овом случају то није могуће.

"Ово није ствар гдје то могу да ураде јер ми не радимо и немамо идеју да урадимо то на чему они упорно инсистирају. Kаква приватизација? Ми вршимо докапитализацију и остављамо исти проценат власништва Владе Републике Српске у вриједности од 80 одсто", рекао је Мишељић.