У литијама широм Црне Горе вечерас учествује више од 200.000 људи, процјене су Митрополије црногорско-приморске.

nk.jpg (304 KB)

Никшић

Црна Гора се раних јутарњих часова налази у крсном ходу, јер су литије кренуле из Косијерева, Горњих Васојевића, Даниловграда, Вранеша, а учесници су дошли у веће центре - Подгорицу, Никшић, Бијело Поље, Беране, Пљевља и Бар.

Литији у Подгорици присуствује више од 50.000 вјерника који су дошли из Даниловграда и околоних села, који су раније данас кренули пјешке.

pg.jpeg (184 KB)

Подгорица

Бјелопавлићима су се уз пут, преко Спужа, придруживали становници даниловградских насеља. До храма у Подгорици требало им је пет сати хода, као и Пиперима који су кренули из манастира Ћелија Пиперских.

Придружили су им се и Морачани и Ровчани, који су се окупили код манастира на Златици одакле су кренули према Храму Христовог Васкрсења.

Први пут данас је организовано кренула литија Катунске нахије према Подгорици, који су стигли пред Храм Христовог васкрсења.

Молебан у Беранама служио је отац Гојко Перовић. "Нема нама браћо молитве без њих, а њима нема Црне Горе без нас", порука је оца Перовића.

Грађанима Берана у мирној литији, која је кренула у 16.00 часова из центра града, придружиле су се километарске колоне становника Гусиња, Плава, Мурине, Андријевице као и беранских мјесних центара Шекулар, Виницка, Лужац Долац, Буче, Полица, Калудра.

Srn2020-2-2_1937379_0.jpg (148 KB)

Сви они су учинили да ово буде највећа литија до сада и најбројнији скуп икада одржан у Беранама. Полиција је обезбјеђивала све раскрснице. И ова литија је, као и све раније протекла без иједног инцидента.

Према подацима Митрополије, у литији кроз Бијело Поље учествује око 25.000 вјерника.

На улазу у Бијело Поље вјерници из околних мјеста пјевају о Косову и узвикују "Косово је Србија".

Барани су кренули на литију са Сутормана који је од центра града удаљен 20 километара.

br.jpg (267 KB)

Бар

Из манастира Косијерева јутрос су кренули Бањани према Никшићу, гдје вечерас присуствују молебану у Цркви Светог Василија Острошког. 

Из Пљеваља је на литију у Подгорицу синоћ кренуло 17 младића на пут дуг око 80 километара. Пут им, како су навели, није пао тешко, јер су се сви вјерници заклели да ће бранити светиње и својим животима.

Неколико стотина Пивљана је послије молебана служеног у Цркви Светог Јована Крститеља у Плужинама прошло улицама вароши носећи свијеће и иконе.

Литија је, како наводе организатори, била најбројнија до сада, а предводили су је игуман Пивског манастира Јефтимије и плужински парох Мирослав Михаиловић.

На литију је изашао и велики број становника Жабљака. Они су носили паролу "Дурмитор је гора Светог Саве".

Из села Јаковиће, удаљеног 18 километара од Мојковца, испред цркве Свете Петке данас је кренула литија грађана.