mitrovdan-nevesinje-2.jpg (258 KB)

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић изјавио је данас у Невесињу да су митровданске битке 1992. и 1994. године симбол херојства, јунаштва и спремности на жртву.

"Када је ријеч о овим биткама, истакао бих да се народ ових крајева активно укључио у одбрану слободе и није се исељавао", рекао је новинарима Савчић, након полагања цвијећа и помена код централног споменика погинулим борцима Невесиња у одбрамбено-отаџбинском рату.

Он је напоменуо да борци данас нису задовољни својим положајем, али и да нису изгубили ништа од стечених права.

"Убијеђен сам да ћемо до краја године побољшати положај борачке популације, повећати инвалиднине и борачки додатак. Горући проблем остаје запошљавање демобилисаних бораца, али имамо обећања да ће бити побољшан положај и ове категорије", рекао је Савчић.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је да је српска историја пуна буна, ратова, устанака, али и великих битака и побједа.

"За Митровдан 1992. и 1994. године десиле су се велике битке у којима је сачувано не само Невесиње, већ и источна Херцеговина и Република Српска. Намјера непријатеља била је да освоји цијелу источну Херцеговину и протјера српски народ", навео је Милуновић.

Он је истакао да се чини све да положај борачке популације буде побољшан.

Командант Трећег батољана Невесињске бригаде Миленко Лаловић нагласио је да је у два Митровдана сачувана територија источне Херцеговине.

"Са другим борцима широм Републике Српске успјели смо да направимо прву српску државу са лијеве стране Дрине. Оно што сада треба имати на уму и што је главна порука борцима и народу јесте да се та борба није завршила и да је сада треба водити мудрије и другим оружјем. Морамо и даље остати чврсто на бранику отаџбине, јер су нам то у аманет оставили наши погинули које не смијемо заборавити. Њихова жртва ће бити узалудна ако испустимо Републику Српску", нагласио је Лаловић.

mitrovdan-nevesinje.jpg (196 KB)

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић нагласио је да се у Невесињу Митровдан обиљежава на посебно свечан начин, те да је ове године организован дводневни програм прославе.

"Сваки Невесињац и Херцеговац на Митровдан има посебан осјећај и помијешана осјећања радости и туге. Радости што смо створили Републику Српску, туге јер је цијена скупо плаћена - само за двије митровданске офанзиве погинула су 64 борца, а око 1.000 је рањено. Прошло је 27 година, живот се полако враћа, настојимо да помогнемо породицама погинулих, трудимо се заједно са републичким властима и мислимо да је перспектива у Невесињу и Републици Српској добра", рекао је Авдаловић.

Обиљежавање Митровдана - Дана општине Невесиње и славе Борачке организације Републике Српске почело литургијом која је јутрос служена у Саборном храму Вазнесења Господњег након чега је одржана свечана сједница Скупштине општине на којој су заслужним појединцима уручена највиша општинска признања.

Одржана је и свечана академија на којој је бесједио предсједник Српске академије наука и уметности Владимир Костић.

Митровдан се са посебним поштовањем обиљежава у Невесињу, јер је у двије митровданске битке из 1992. и 1994. године одбрањено Невесиње и Херцеговина.

У Митровданској бици 1992. године погинула су 42 борца ове бригаде коју су чинили углавном борци из Невесиња и долине Неретве, а рањено их је 750. Само на Митровдан 1994. године погинула су 22 борца, док их је 140 рањено.

Прва Митровданска битка једна је од највећих у одбрамбено-отаџбинском рату јер је 3.500 припадника Невесињске бригаде побиједило пет пута јаче јединице састављене од Хрватске војске, Хрватског вијећа одбране и такозване Армије БиХ које су са 15.000 војника и праћене јаком артиљеријом кренуле на Невесиње с циљем спајања са Дубровником и изласка на југословенску границу.

Живот за одбрану Републике Српске дало је 476 бораца Невесињске бригаде коју су чинили борци из Невесиња и долине Неретве.

Општина Невесиње ове године дводневним програмом уз обиљежавање Митровдана, Дана општине, обиљежава и 800 година од првог помињања Невесиња, као и осам вијекова Епархије захумско-херцеговачке и приморске.