336516_1 BIJELJINA | Boračka organizacija radiće na afirmaciji svojih odbora koji su jedini pravi predstavnici ne samo boraca, već i porodica poginulih i invalida iz proteklog rata, poručeno je juče iz Bijeljine.

BORS je jedina organizacija koja može imati status organizacije od javnog interesa, jer postoji u svakoj opštini u Srpskoj.

-U Javnosti postoji jedna druga percepcija, da je jedino udruženje poginulih boraca koje predstavlja gospodin Mitrović. Prema informacijama sa njihovog sajta, oni su registrovani u 26 opština, a odbor BORS djeluje na teritoriji cijele Srpske. Niko nema pravo da kaže da predstavlja tu populaciju, već samo njen dio. U BORS je najveći broj porodica poginulih boraca - rekao je predsjednik BORS Milomir Savčić.

Savčić je istakao da se vrlo često pogrešno predstavlja, ali i zloupotrebljava ime Mitrovićeve organizacije.

-Vrlo često se kaže, porodice poginulih boraca su podržale ili osudile ovo. A to nije istina, jer većina porodica je u BORS, a od njih niko nije učestvovao u donošenju takvih izjava - pojasnio je Savčić.

U Srpskoj postoji 21 udruženje i organizacija od javnog interesa za Srpsku, a da nijedno ne ispunjava teritorijalnu zastupljenost, osim Boračke organizacije. Pri tome se krši odredba da u jednoj oblasti može biti samo jedno udruženje, dodaje Savčić.

Predsjednik odbora poginulih i zarobljenih boraca BORS, Zoran Vidić, rekao je da je prioritet u radu odbora da se stambeno zbrinu 321 porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, kojima nisu isplaćena novčana sredstva prema uredbi iz 2008. Vidić kaže da se prije nove uredbe ova sredstva isplate, a da se novom obuhvate slučajevi u kojima je došlo do promjene stanja nakon toliko vremena.

On je ukazao da se mora prekinuti sa praksom razdvajanja boraca prilikom dodjele posmrtnih odlikovanja.

-Do sada se išlo sa praksom da se po tom pitanju konsultuju neka druga udruženja koja su registrovana u par opština. Mi tražimo da se izmijeni član pet zakona o odlikovanju i da isključivo Boračka organizacija može dati prijedlog za posmrtno odlikovanje boraca. MI smatramo da se borci ne smiju razdvajati, i tražićemo posmrtna odlikovanja za sve pale borce - rekao je Vidić.

Frontal