IMG-c046059c834cc2626192b60ed8c19d51-V.jpg (146 KB)

На Kовид одјељењу требињске болнице тренутно се лијече 22 пацијента из источне Херцеговине  обољела од вируса корона, од којих је четири на кисеонику, а једна особа је са тешком сликом.

У Требињу је данас потврђено 12 нових случајева новог вируса, што је највећи број потврђених случајева у једном дану од почетка пандемије.

Требињски Штаб за ванредне ситуације на данашњем састанку донио је закључак о већој контроли прописаних мјера у циљу спречавања ширења новог вируса .

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић је рекао да за сада неће бити нових рестриктивних мјера, али да се више морају поштовати постојеће.

„Свим привредним субјектима је препоручено да именују особу која ће водити бригу о провођењу мјера за смањене ризика од ширања вируса корона. Здравље нам је на првом мјесту, али да би привреда могла наставити да  живи морамо поштовати све прописане мјере“, истакао је Ћурић.

Он је додао да нема разлога за панику, да грађани и туристи не треба да се плаше било чега, али треба поштовати мјере које су на снази.

„Kазнене одредбе требамо проводити ригорозније. Одређени број привредених субјеката је кажњен, али и даље постоји проблем. Што се тиче закупа јавне површине за угоситељске објекте, градска управа је сагласна да, тамо гдје то простор дозвољава, башта кафића се прошири због дистанце. Инспектори ће провјерити да ли се те мјере поштују у свим угоститељским објектима, а ако се не буду придржавали донесених мјера, власници објекта ће бити санкционисани“, истакао је Ћурић.

Он је позвао све грађане који примјете било какав симтом да се јаве породичном љекару и имају што мање контаката, док се не установи да ли су заражени новим вирусом.

IMG-c0c1cbf495d7b76cc87ec56d64e44875-V.jpg (164 KB)

Помоћник директора требињске болнице за медицинска питања Станко Буха је рекао да је  јутрос хоспитализован један пацијенат са тешким симптомима, те да је у  посљедња три дана вирус корона потврђен  код три здравствена радника, али брзи тестови њихових контака су били негативни.

„Настојимо да број хоспитализованих  буде до 25, да би имали нешто слободних кревета, а захваљујући збрињавају пацијената из источне Херцецоговине у другим здравственим установама. Дневно се отпушта по четири до пет пацијената који могу да се лијече кући, али још нису до краја излијечени. Проблем је замор особља које мјесецима  ради на ковид одјељењу и савршено одговора својим обавезама. Да је болница урадила добар посао види се и по томе што није дошло до ширења инфекције међу здравственим радницима до сада“, истакао је Буха. 

IMG-f02407b17bc03290361dc9dbabf091e2-V.jpg (136 KB)

Епидемиолог требињског Дома здравља Јелена Дурић је навела да је примјетно да је међу обољелима  доста  особа који долазе из Србије, што може бити велико оптерећење на службу породичне медицине и Болницу Требиње.

„Оно што  је обавезно је ношење маски у затвореном простору, држање дистанце на отвореном простору, без грљења, љубљења и руковања и директног физичког контакта.  Окупљање до 50 људи не подразумијева журку у кафани, већ одржавање неких неопходних састанака уз поштовање мјера. Kафане су мјеста се вирус много шири“, истакла је Дурићева.