Mladen Bosic BANJA LUKA | SDS ima konkretan set mera koje će omogućiti poboljšanje standarda građana odmah nakon izbora. Plan je pripreman godinu dana, a u njegovoj izradi učestvovali su ekspertski timovi iz svih oblasti, i poseban je akcenat stavljen na ekonomiju, kaže predsednik SDS Mladen Bosić.
On naglašava da u Republici Srpskoj treba da bude dobro za sve, a ne samo za nekolicinu onih koji su sada na vlasti zbog čega je potrebno promeniti svest i način razmišljanja u RS. “Moramo raditi za zajednički interes, a ne za lični interes i interes svojih porodica, kao što je to postalo normalno u RS. Promene moraju doći odmah kako bi svi živeli normalno i da bi naša deca imala normalno društvo i državu”, kaže Bosić i poručuje građanima da je sudbina RS u rukama naroda i da će upravo oni doneti odluku 12. oktobra.
On kaže da će Srpska i njeni građani videti rezultate ekonomskog programa SDS odmah po preuzimanju vlasti i njegovoj primeni. Bosić kaže da će se odmah rasteretiti kućni budžeti građana. “Prva takva mera biće ukidanje taksa na brojila domaćinstava u RS koja iznosi 10 KM, što će svakoj porodici uštedeti 120 KM godišnje. Ukinućemo porez solidarnosti koji plaćaju preduzeća i radnici preko svojih plata jer smatramo da nije primeren ovom trenutku. Ukinućemo povećanje taksa na vozila i poreza na oružje koje je posle poplava uvela ova vlada. To je postiglo suprotan efekat, pa su pojedini građani već počeli da registruju vozila u Federaciji. Uvešćemo dve stope PDV, nižu na životne namirnice i lekove, a višu na luksuznu robu”, kaže Bosić.
Dalje, navodi da je dugoročan cilj nove vlasti podizanje udela proizvodnje u bruto društvenom proizvodu sa sadašnjih osam na dvadeset odsto. “To je cilj koji naše društvo sebi mora postaviti i da pređe od sistema koji živi od zaduživanja u društvo koje treba da živi od svoga rada. Sva preduzeća moraju imati iste šanse na tržištu i neće postojati povlašćeni sloj preduzeća koja imaju monopol kao što je to sada slučaj. Razbićemo sve vrste monopola koji ekonomiju vuku na dno, a to ćemo uraditi u roku od dva meseca od formiranja vlasti. Moramo da omogućimo bolju konkurentnost i privučemo investitore. Svima nam je poznato da se sada preduzeća iz RS sele u Federaciju zbog boljih uslova poslovanja”, kazao je lider SDS.
On kaže da i državni aparat mora da sledi sudbinu građana, jer ako je njima teško onda se moraju postići uštede na svim nivoima i to mora biti sprovedeno odmah.
Kao prioritet nove vlasti Bosić navodi i borbu protiv korupcije, dodajući da će za tu namenu biti formirana Agencija za borbu protiv korupcije. Ističe da će samo kroz borbu protiv korupcije biti smanjen odliv sredstava od 200 miliona maraka i da će u prvoj godini nova vlast za 20 miliona KM smanjiti javnu potrošnju. “Moramo razbiti uvozne lobije kako na nivou BiH, tako i na nivou RS. Oni su izrazito jaki i zato moramo naći načina da zaštitimo domaću proizvodnju. Nešto od toga je pokušao da uradi ministar Mirko Šarović, koji je naišao na ogroman otpor i iz toga smo izvukli velike pouke”, kazao je Bosić.
BNTV