Visoki predstavnik za spoljne poslove i bezbjednost EU Federika Mogerini, danas će ministrima spoljnih poslova Evropske unije u Briselu, predložiti započinjanje procedure stavljanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Bosnom i Hercegovinom.

 Mogerini će danas obavijestiti članice EU da je BiH ispunila uslove koje je tražila Evropska unija.
Ovaj korak dolazi kao direktna reakcija Brisela na potpisivanje zajedničke izjave lidera i institucija u BiH o evropskim perpsektivama zemlje i otvara mogućnost podnošenja aplikacije za evropsko članstvo. Zaključak Savjeta ministara spoljnih poslova očekuje se u drugoj polovini aprila.

Aktiviranje ovog sporazuma će deblokirati evropski put za BiH, ali kako je rekla portparol visoke predstavnice Maja Kocijančič, to će zavisiti od napretka u provođenju reformi u narednim mjesecima.

To je prilikom februarske posjete BiH naglasila Mogerini rekavši da se moraju napraviti konkretne mjere u cilju približavanja BiH Evropskoj uniji te da se ne smije više dozvoliti da se prave iste političke greške kao u prošlosti.

Kao prioritete je istakla i reforme u zdravstvu, obrazovanju te reforme u socijalnom sektoru, uspostavljanje funkcionalne tržišne ekonomije, uspostavljanje pravne države, jačanje administrativnih kapaciteta kako bi se osnažila učinkovitost institucija na svim nivoima.

Mogerini je istakla  da uspostavljanje efikasnog Mehanizma koordinacije ostaje ključno za uspješnu interakciju za buduće članstvo.

Prilikom boravka u Sarajevu, 23. februara, Mogerini je naglasila da je EU snažno opredijeljena za BiH dodajući da njeno prisustvo potvrđuje to opredjeljenje budući da je u tri mjeseca dva puta posjetila BiH.

Agencije