319354_1 BANJALUKA | Proizvodnja žitarica u Republici Srpskoj je ove godine doživjela dramatičan pad usljed elementarnih nepogoda, te su kod nekih usjeva prinosi nakon žetve gotovo prepolovljeni, što bi moglo zadati još jedan oštar udarac domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji, ali i udar na budžete samih građana.
Tako je došlo do ozbiljnog pada proizvodnje pšenice, ovsa, ječma, tritikala i raži, dok je jedini kakav-takav plus zabilježen kod uljane repice.
Naime, stručnjaci iz oblasti poljoprivrede ističu da svaki pad proizvodnje žitarica u velikom broju slučajeva dovodi do smanjenja stočnog fonda, koji potom izaziva talas poskupljenja, prije svega mesa, mlijeka i njihovih prerađevina, ali i hljeba.
Ipak, domaći poljoprivrednici ističu da zasad nema osnova za neka drastična poskupljenja životnih namirnica i stočne hrane, mada su ona svakako moguća.
Podaci Zavoda za statistiku pokazuju da je u RS u ovoj godini proizvedeno 106.777 tona pšenice, što je za čak 41 odsto manje od prošlogodišnje proizvodnje. Isto tako, preciziraju oni, manja je i proizvodnja ovsa za 40 odsto, a u velikom padu je i proizvodnja ječma, i to za 37 odsto u odnosu na lani, tritikala za 36 odsto i raži za 19 odsto. Iz Zavoda za statistiku RS pojasnili su da se ovi podaci o ostvarenim prinosima odnose na stanje 15. avgusta i prikupljaju se posebno za poslovne subjekte i njihove dijelove, a posebno za porodična poljoprivredna gazdinstva.
Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, kazao je da se nakon katastrofe s poplavama koje su nas zadesile može očekivati da imamo smanjen rod.
"Sa druge strane, ne vjerujem da bi to trebalo da izazove drastičan poremećaj cijena, jer smo i dosad najveće količine pšenice uvozili, dok ona nije poskupjela na tržištima sa kojih uvozimo", rekao je Marinković.
Prema njegovim riječima, nema osnova za poskupljenje tih žitarica, a nema osnova ni za poskupljenje stočne hrane. On je izrazio očekivanje da će iduće godine, ako se ispoštuju planirana sjetva i žetva, doći do normalizacije stanja u stočnom fondu, kako bi se s tim zasijanim površinama podmirile vlastite potrebe po pitanju stočne hrane.
Sa druge strane, Ostoja Nikolić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika "Stočar" iz Bijeljine, kazao je da su u ovoj godini žitarice podbacile, te da će u narednom periodu poljoprivredni proizvođači osjetiti krizu, kao i sami građani.
"Smanjeni su prinosi svih žitarica i poljoprivredni proizvođači i farmeri će u narednom periodu morati da smanje svoj stočni fond, jer inače neće moći hraniti stoku", kazao je Nikolić. Što se tiče građana, Nikolić je rekao da će i oni to osjetiti, "jer čim se smanjuje stočni fond, dolazi do poskupljenja mesa, mlijeka, pa i hljeba". On je kazao da će se poljoprivrednici teško oporaviti i u naredne dvije godine zbog elementarnih nepogoda koje su zadesile RS.

Nezavisne novine