За копију Теслиног камионета из Мостара сазнало се прије мјесец дана, када су се на друштваним мрежама појавиле прве фотографије возила које представља веома успјелу реплику модела „сајбертрак“.

20200909160840_620522.jpg (80 KB)

Мостарска технолошка компанија СТАРК, њен власник Игор Крезић (иначе обожавалац Тесле) и директор Марио Ћорић са тимом својих људи, међу којима значајно мјесто заузима и једна жена - инжењер машинства Мила Марић, осмислили су и реализовали идеју - направити што вјернију копију оригинала.

Као основу су узели Фордов камионет Ф-150. Њихов модел, дакле, није погоњен струјом као Теслин, али изгледа прилично увјерљиво.

У међувремену, прича о овом занимљивом подухвату је доспела до светских медија. Како преноси Индекс, о свему се расписао и Ројтерс, који је открио да је пројекат настајања реплике „сајбертрака“ био делимично успорен пандемијом коронавируса, па је на крају трајао осам мјесеци.

„Сајбертрак“, наравно, привлачи пажњу свуда гдје се појави, па је тако Марио Ћорић за Ројтерс казао да многи у Босни и Херцеговини и не знају за Теслин камионет, па су мислили да се ради о тенку.

Ћорић је рекао и да сада покушавају да региструју камионет како би га могао легално возити, али проблем су оштре ивице возила какве су забрањене у БиХ.