20210212_192659.jpg (145 KB)

“Ово је за мене као уметника веома важан дан, изјавио је академски сликар и професор на Академији ликовних умjетности у Требињу Саво Рупић на свечаном откривању мозаика у Галерији 73 у  Београду.

Мозаик исклесан каменом који је својствен за Херцеговину из које овај уметник долазии инспирисао је професора  Рупића да изради логотип Галерије `73, институције културе која бележи пола века свога постојања.

Ово  је својеврсни уметнички израз Сава Рупића који је више пута доказао да кроз своје стваралаштво доказује да култура не познаје границе и да  она једино дефинише све нас.

“Мозаик је поклон институцији културе која је представила моју уметност у региону, прво у Северној Македонији, а потом на 12. Фестивалу српске културе у Истри”, изјавио је овај уметник.

Поклон Галерији `73 је одраз дубоког пoштовања према институцији која промовише српску културу у региону и доказује да у временима препуним изазова уметност и лепота спашава овај свет.

Директорка Галерије `73 Мирела Пудар сматра да уметници и уметност имају једно име и да се сваки уметник препознаје кроз свој уметнички израз. Она је навела да је Саво Рупић велики уметник јер  његова дела привлаче пажњу јавности у којем год се уметничком простору нађу.

Она верује да ће и у наредном периоду сарадња на повезивању српског културног наслеђа бити  настављена. Обећава да ће Галерија `73 на том наслеђу интензивно радити.

Ауторско дело Сава Рупића постало је део Уметничке збирке Галерије `73.

20210212_194133.jpg (109 KB)

Подсетимо да Галерија `73 која функционише у саставу београдске градске општине Чукарица и има квалитетну сарадњу са Градом Требињем,  где сваке године у Музеју Херцеговине представља уметнике који долазе из Србије.

Подсетили би да је професор Саво Рупић Академију ликовних уметности завршио у Новом Саду у класи професора Јована Ракиџића. Своје  сликарско умеће учио је и у класи професора Здравка Вајагића.

Организовао је бројне изложбе а 30,  изложбу по реду имао је у Галерији `73 у Београду.

Потом су уследиле и Међународне изложбе.

Дела овог Сава Рупића  налазе се у музејима, галеријама као и приватним колекцијама у земљи и иностранству.