pozivnica ispravka.jpg (123 KB)

У Галерији Музеја Херцеговине у Требињу сутра (петак, 22. Јула) биће уприличено отварање изложбе фотографија Фјодора Феђе Кларића , визуелног умјетника, хроничара и фотографа „Слободне Далмације" из Сплита.

Фјодор Феђа Кларић рођен је 28. јула 1946. године у Сплиту гдје завршава основну школу и класичну гимназију „Натко Нодило“ те похађа Правни факултет. На позив ондашњег уредника, данас уваженог академика Даворина Рудолфа, долази у „Слободну Далмацију“, гдје од 1971. до 2011. године проводи цијели свој радни вијек. Занат фоторепортера и потребно искуство избрусио је у градској рубрици коју је тада водио Миљенко Смоје. Под његовом паском стиче лични сензибилитет градског фоторепортера, посебно оданог животној, дакле live-фотографији, којој је вјеран пуних 40 година до самог умировљења. Значајну улогу у његовом формирању има и фоторепортер Данило Кабић, такође легенда хрватског новинарства. Кларић је нарочито активан и као већ петнаестак година предсједник Фотоклуба Сплит, који у својој стогодишњој активности има низ запажених резултата те окупља низ значајних умјетника али и интелектуалаца широког спектра. Излагао је у бројним градовима: Загреб, Котор, Мостар, Сарајево, Београд, Љубљана, Лајпциг, Беч. Такође, Фотоклуб и Феђином заслугом има и једину фото-галерију у Хрватској са око 25 изложби годишње, која је од прошле године одлуком Министарства културе проглашена заштићеним културним добром. За свој новинарски рад Феђа је 2010. одликован Орденом Данице хрватске с ликом Марка Марулића, а добитник је и престижне новинарске награде Златно перо за 1991. годину. 2013. године добио је награду Слободне Далмације за животно дјело „Јошко Кулушић”. Почасни је члан Куће славних хрватског фото новинарства, а ХНД га је 2016. године одликовао наградом Отокар Кершовани за животно дјело.

О самом аутору и његовом дугогодишњем раду у „Слободној Далмацији" говориће Анте Томић, хрватски књижевник и новинар.

Изложба фотографија Фјодора Феђе Кларића организована је у сарадњи са Галеријом Visconty Fine Art из Љубљане и биће отворена до 4. августа 2022. године.

Почетак је у 19 часова и 30 минута.