IMG-e4955f376a89d6e9aa99d607e9da2b32-V.jpg (228 KB)

Предавањем о стваралаштву херцеговачке сликарке Милене Шотре Гаћиновић и ликовном радионицом која је окупила педесетак требињских основаца, данас је у Музеју Херцеговине почела друга сезона образовних радионица које организује ова установа културе.

Симо Радић, кустос приправник наводи да је ово прва радионица након љетне паузе и успјешне прошле сезоне, у оквиру које је организовано 14 образовних радионица на различите теме.

„Данашња радионица посвећена је нашој великој сликарки Милени Шотри Гаћиновић, полазнике смо упознали са њеним стваралаштвом. У нашем музеју је, осим њеног легата, до краја септембра отворена изложба поводом 110 година од рођења ове умјетнице, а и наредна радионица биће њој посвећена“, каже Радић.

Велики број дјеце и на првој радионици у новој сезони, додаје, подстрек је за нове, разнолике едукативне радионице које ће се и наредном периоду одржавати суботом, од 12 часова.

Присутни малишани одушевљени су могућношћу да искажу свој сликарски таленат.

На поду сједи њих педесетак, пред њима папир за цртање, темпере, водене бојице.

На папир преносе њихов креативни одговор на задату тему - љетни распуст. Неће им бити тешко, јер то, како кажу, воле и с поносом нам углас истичу да имају петицу из ликовне културе.

Неко слика Златибор, други море, трећи боравак на селу, код бабе и дједа.

Кажу нам да им је предавање о Милени Шотри Гаћиновић било интересантно, као и мини квиз, у којем су учили кроз игру.

Умазани од боја, весело чаврљају и стварају. И није важно да ли је међу њима неки нови велики сликар или сликарка попут наше Милене, лијепо је видјети колику креативност испољавају, неоптерећени диктатом савремене технологије у виду мобилних телефона и игрица.

Водитељи образовних радионица у Музеју Херцеговине су историчар умјетности Тамара Рајковић, те кустоси приправници Симо Радић и Станка Вукојевић.