plakat 2jh.jpg (1.05 MB)

У Музеју Херцеговине у Требињу, у четвртак, 6. јуна 2024. године, у 19 часова биће организована промоција књиге ,,Свети краљ Милутин. Владар на раскршћима светова”. Уредници су: Срђан Пириватрић, Смиља Марјановић Душанић и Даница Поповић, а издавач: Задужбина Светог Манастира Хиландара, Београд 2022. и Изложба цртежа сликара-конзерватора Драгана Томановића „Анђеоски образи Хиландара”.

Kњига ,,Свети краљ Милутин. Владар на раскршћима светова.” приређена је поводом обиљежавања 700 година од смрти краља Милутина. Шеснаест стручњака и истраживача српског средњег вијека је ангажовано да припреми овај зборник монографског типа са циљем да се на свеобухватан и сликовит начин представи личност краља Стефана II Уроша Милутина.

Изложбу „Анђеоски образи Хиландара” чине цртежи сликара-конзерватора Драгана Томановића, настали током његовог боравка у Хиландару, гдје је радио на конзервацији живописа. Поред рада на заштити живописа у Хиландару, он је искористио прилику и овјековјечио је ликове хиландарских монаха.

Драган Томановић је рођен 1963. године у Ужицу. Дипломирао је на Академији Српске православне цркве за уметност и конзервацију у Београду, на Одсеку Зидно сликарство. Запослен је у Народном музеју у Ужицу, као сликар-конзерватор. Радио је у преко педесет манастира и цркава, међу којима се поједини налазе на Унесковој Листи светске природне и културне баштине (Хиландар, Студеница, Охрид), на Унесковој Листи светске баштине у опасности (Пећка патријаршија, Будисавци) и споменицима културе од изузетног значаја за Републику Србију (Жича, Градац, Каленић, Милешева). Учествовао je научним и стручним скуповима. Аутор je више стручних чланака из области конзервације и рестаурације споменичког насљеђа.