m7 TREBINJE | Javna ustanova muzička škola „Trebinje“ večeras je obilježila značajan jubilej- 60 godina uspješnog rada.
U dvočasovnom svečanom koncertu nastupili su svi uzrasti ove kulturno-obrazovne ustanove sa svih odsijeka-gitare, harmonike, violine, violončela, klavira, te horovi osnovne i srednje muzičke škole.
Izvedeno je 16 kompozicija najpoznatijih svjetskih autora, od Šuberta, Vebslera, Bjelinskog, Mancokija, Dvoržaka do Tarege i Anželija.
Duška Babić, direktorica Muzičke škole istakla je da su svi oni koji su potekli iz trebinjske muzičke škole ambasadori ove prefinjene umjetnosti kako u Trebinju tako i šire. „Kroz 60 godina postojanja, mnogi učenici su se opredijelili da u daljem školovanju nastave da se bave muzikom, pa su postali istaknuti pedagozi i izvođači. Kroz školu je prošao i značajan broj nastavnog osoblja, učitelja muzike posvećenih djeci, prije svega vrsnih stručnjaka i izuzetnih pedagoga“, navela je Babićeva.
Ona je, govoreći o istorijatu škole, istakla da je na početku rada bila samo jedna prostorija, a sada imaju 22. „Stalno se povećavao broj učenika. Ove godine imamo najviše učenika u istoriji škole-236 u osnovnoj i 37u srednjoj školi. Škola ima šest odsijeka a u planu je otvaranje još nekoliko“, dodala je ona.

m3 Duška Babić

Otvaranjem Srednje muzičke škole bilo je neophodno proširiti smještajne kapacitete, pa je uzička škola preselila u nove prostorije, u okviru bivše kasarne VRS.
Sada nam nedostaje još prostorija. Dosta djece nemaju kući instrumente, a ne mogu svi da vježbaju u školi. Nadam se da će lokalna zajednica imati razumijevanja i da će se potruditi da nam nađe rješenje za proširenje škole“, istakla je direktorica trebinjske Muzičke škole.
Učenici ove muzičke škole učestvuju na svim takmičenjima kako na republičkim tako i na međunarodnim. U prošloj godini osvojili su rekordne 23 nagrade na republičkom i 11 na međunarodnom takmičenju.
Stojanka Gudelj, profesorica i bivša direktorica Muzičke škole sjeća se svojih prvih đačkih dana u ovoj školi, kao i nastavnika koji su se svesrdno posvećivali učenicima.
Oni su nam utkali tu ljubav prema muzici, a znamo da muzika u nama budi najbolja osjećanja. Oni ne samo da su nam prenosili sve ono što su znali nego su disali i jednom finoćom. Ja sam kasnije pokušavala da to prenesem i na moje učenike“, priča Stojanka Gudelj.
Ona ističe da je Muzička škola u Trebinju bila dio svih manifestacija u gradu.
Muzička škola je iznjedrila brojne generacije talentovanih muzičara, od Dubrovnika, Zadra, Ljubljane do Londona i gdje su god došli isticali su se svojim talentom i muzičkim kvalitetima.
Pavle Paovica, već deceniju svira harmoniku i klavir. Nakon završene osnovne upisao je i srednju muzičku školu.
Uz pomoć profesora upisao sam srednju školu, a nastaviću i fakultet“, kaže on.
Kao gosti na svečanom koncertu nastupili su članovi muzičkih škola iz Banjaluke i Dubrovnika.
Muzička škola u Trebinju počela je sa radom 1954. godine. i prva je muzička škola na ovim prostorima.

D.R.