posumljavanje

ТРЕБИЊЕ I У оквиру пројекта пошумљавања 50 хектара голети у свих шест општина источне Херцеговине, јуче је на 12 хектара голети почело пошумљавање на подручју Требиња.

Према ријечима Бранка Тасовца, директора Центра за газдовање кршом Требиње, пошумљавање на подручју нашег града проводи се на три локалитета - на подручју Зубаца, Требињских брда и у рејону бране Горица.

„Одавно нисмо имали пројекат оволиког обима, нарочито када се зна да је у питању кршевити терен на коме иначе има мало шумских површина, а које су пожарима у протеклој деценији нарочито страдале. У критичним годинама 2003. и 2007. изгорјело по 25 до 27 хиљада хектара, а ове године коју не сматрамо драматичном изгорјело је око 2.500 хектара изданачке шуме и ниског растиња, док се са друге стране далеко мање пошумљавало”, истиче Тасовац.

Акција, у којој учествује 60-так радника Центра и локалног становништва, траје до краја седмице, а биће засађене медитеранске саднице - храст, црни и приморски бор и чемпрес.

Након Требиња, пошумљавање ће бити обављено у Билећи, Љубињу и Берковићима, док је пошумљавање завршено у Гацку, а још увијек траје у Невесињу.

Планирано је да акција пошумљавања у нашој регији буде завршена до почетка зиме.

Радови на пошумљавању су дио ширег пројекта одрживог газдовања шумама које проводе Шуме Српске и ресорно министарство, за шта је, за подручје источне Херцеговине, ИПА пројектом издвојено 276.000 КМ.
Радио Требиње