340298_1

LONDON | U Evropskoj uniji raste nezadovoljstvo sankcijama prema Moskvi i na pomolu je svojevrsna pobuna koju predvodi Grčka, a pridružiće joj se, po svemu sudeći, Mađarska, Slovačka i Kipar. EU priprema tajni plan za isključenje Grčke iz evrozone, piše "Tajms".

Rigidan odnos Evrope prema Grčkoj strateški je poklon koji je EU dala ruskom predsedniku Vladimiru Putinu kao na tacni i koji on neće odbiti, navodi britanski dnevnik Dejli telegraf, prenosi Tanjug.

Brisel je svojim ponašanjem, sam gurnuo grčkog premijera Aleksisa Ciprasa u Putinov zagrljaj i ruski predsednik je sam rekao da njegova poseta Moskvi "nije mogla doći u boljem trenutku".

Cipras je iz Moskve poručio da je Grčka suverena zemlja sa neupitnim pravom da koristi svoju geopolitičku ulogu.

Sankcije Evropske unije prema Rusiji ističu u junu ukoliko se 28 zemalja ne složi da ih produži.

Cipras je, međutim, već nagovestio svoje protivljenje tome, a eventualni veto Grčke na sankcije ohrabriće mađarskog premijera Viktora Orbana da se pridruži toj pobuni.

Slovačka takođe polako napušta ono što je nekad bio jedinstven (mada nesložan) EU front za odvraćanje Kremlja od novih koraka u Ukrajini.

Brisel bi mogao jednu članicu da dovede u red, ali ne i više neposlušnih zemalja. EU postaje nemoćna pred sopstvenom internom "petom kolonom", piše britanski list.

Nepotrebno je reći da bi neobnavljanje sankcija u trenutku kada je Donbas još pod kontrolom proruskih snaga, stavilo klipove u točkove američko-evropskih odnosa, dodatno slabeći Severnoatlantsku alijansu i ono što ostaje od zapadne bezbednosne strukture.

"Tajms": Tajni plan EU za isključenje Grčke iz evrozone

Članice EU pripremaju tajni plan za isključenje Grčke iz evrozone u slučaju bankrotstva zemlje u maju ove godine, objavio je britanski Tajms.

Tvrdi se da je u dokumentu, koji je pripremilo Ministarstvo finansija Finske u saradnji sa Nemačkom, reč o mogućem isključenju, a autori teksta upozoravaju da se ovog proleća mora doneti "veoma teška politička odluka".

Prema navodima lista, Finska smatra da evro može da preživi isključenje Grčke, zahvaljujući merama i reformama Evropske centralne banke koje je sprovela poslednjih godina, preneo je Sputnjik.

Krajem februara Grčka se dogovorila sa evrozonom o produžetku antikrizne pomoći na četiri meseca, dok su početkom aprila vlasti te zemlje predstavile program ekonomskih mera koji treba da ubedi međunarodne kreditore da izdvoji Atini kreditni paket koji se nalazi na čekanju, a potreban je da bi se izbegao bankrot Grčke.

RTS