Неколико особа са подручја источне Херцеговине пријавило је Полицијској управи Требиње да су добијали поруке путем Месинџер апликације да на одређени телефонски број уплате прво 30 КМ допуне, а након тога још 20 марака, а неки су и насјели на превару и уплатили новце.

20200521100041_600261.jpg (46 KB)

Ради се о хаковању профила, у којим су особе насједале, мислећи да помоћ заиста траже њихови пријатељи.

Полиција је ово кривично дјело окарактерисала као "Превару" и наставила рад на његовом расвјетљавању.

Овакве преваре и покушаји превара су у посљедње вријеме све чешћи, што се десило и  недавно, када је непозната особа једној Невесињки неовлаштено ушла у Фејсбук профил и у њено име тражила помоћ, преваривши на тај начин њену пријатељицу и укравши јој 200 марака.

Такође је крајем априла непознато лице или више њих хаковало налог електронске поште једне требињске дестилерије етеричних уља, да би злоупотребом њиховог имена прибавио материјалну корист од 8.750 евра, а дешавале су се и преваре у интернет куповини, али и такозвана хаковања профила, у којим није било материјалне користи.

Полицијска управа Требиње апелује на све грађане да, с обзиром на учесталост оваквих појава, провјере истинитост молбе са особом која им наводно тражи помоћ, па тек након тога да донесу одлуку.