Mira-Maodus-srpski-2048.jpg (596 KB)

У галерији Културног центра Требиње, вечерас ће бити отворена изложба слика „У част Пушкину“, која је дио свјетског циклуса изложби „Celebrating Mira Maodus“.

Музеји и галерије у Француској, Италији, Србији, Босни и Херцеговини, Канади и Јапану ће 2022. годину посветити самосталним изложбама Мире Маодуш, једне од најзначајнијих српских умјетница са завидном међународном умјетничком репутацијом, како би прославили њен допринос историји савремене умјетности.

На изложби ће бити приказане слике великих формата које је Маодуш посветила бардовима свјетског пјесништва – Пушкину, Јесењину, Рембоу, Бодлеру и Дучићу.

Мира Маодуш је рођена у селу Медак код Госпића 1942. године. Њена мајка Софија Тесла је братаница Николе Тесле. Мира је студирала сликарство у Школи за примјењене умјетности у Франкфурту, гдје јој је један од професора био Јозеф Бојс, затим на академијама у Венецији и Паризу. Магистрирала је историју умјетности на Универзитету у Милану.

Скоро двије деценије у свом раду посвећена је ћирилици, коју у својим дјелима брижљиво представља  широм свијета.

Њена дјела чувају и излажу Народни музеј Србије, Музеј савремене уметности и Галерија '73 у Београду, Музеј Херцеговине у Требињу, Народни музеј у Крушевцу, Мијаги музеј у Токију и Музеј савремене умјетности у Камакури, а налазе се у многим приватним збиркама. Мирјана Мира Маодуш живи на релацији Београд – Париз – Токио.

Изложбу слика Мире Маодуш  „У част Пушкину“ организују Галерија ’73 из Београда и Културни центар Требиње.

Отварање изложбе је у 20 часова.