muzej.jpg (94 KB)

Музеј Херцеговине у Требињу ове године, по 14. пут, у периоду од 14. до 18. маја кроз низ активности обиљежиће Међународни дан музеја и Европску ноћ музеја.

Међународни дан музеја обиљежава се од 1971. године у обиљежава се широм свијета. Ноћ музеја је одржана први пут у Берлину 1997. године, а од 2004. одржава се у суботу, најближу 18. мају, Међународном дану музеја.

У суботу, 14. маја од 18 часова биће одржана Музејска радионица ,,Моћ музеја" за предшколце и основце, а у 20 часова биће отворена изложба ,,Путујуће шаре Србије" ауторке Милице Живадиновић, мултимедијална презентација и промоција књиге ,,Орнаменти Србије - пиротски ћилим".

Изложба ,,Путујуће шаре Србије" академске сликарке Милице Живадиновић, публици доноси једно ново виђење шара са чувених пиротских ћилима. Овај пројекат обједињује њен еклектичан приступ етнологији који континуирано његује и по ком је препознатљива. Кроз видео рад ,,Калеидоскоп Србије" прожимају се стилизовани и анимирани мотиви најљепших шара пиротског ћилима, репродукције ћилима, фотографије слика и накита Милице Живадиновић. Изложба ,,Путујуће шаре Србије" је ријетка прилика да се богатство традиционалне орнаментике преведе у модеран ликовни језик и представи јавности на један посебан начин.

За 21 час планиран је концерт Црквеног хора "Свети Василије Острошки и Тврдошки".

У суботу, 14. маја за Европску Ноћ музеја, Музеј Херцеговине у Требињу биће отворен за посјетиоце до 1 час иза поноћи.

У сриједу, 18. маја од 9 часова је Музејска радионица ,,Моћ музеја" са ЈУ Вртић ,,Наша радост" Требиње, од 11 часова Музејска радионица ,,Моћ музеја" са Удружењем ,,Сунце нам је заједничко“, а за 19 часова планирано је отварање изложбе ,,Атанасије Поповић - сликар бесмртног имена'' Музеј Града Сарајева, Бруса Безистан, Сарајево.

У периоду од 14. до 18. маја, улаз у Музеј Херцеговине у Требињу биће бесплатан.

plakat NM.jpg (265 KB)