У дворишту Музеја Херцеговине у сриједу, 21. јула, биће приређена премијерна промоција прве званичне монографије града Требиња под називом „Требиње – Мој град“.

korice-monografije.jpg (495 KB)

На промоцији ће говорити градоначелник Требиња Мирко Ћурић, аутори текстова: доц. др Владимир Парежанин и свештеник Дражен Тупањанин и уредник монографије Божо Морић.

Почетак промоције је у 20.00 часова.

Организатор је Град Требиње уз подршку Музеја Херцеговине.

О  М О Н О Г Р А Ф И Ј И

Луксузно опремљена, са корицама рађеним у златотиску, модерног дизајна и високог квалитета текстова и фотографија – прва званична монографија града Требиња - „Требиње – Мој град“, на око 380 страна доноси причу о Требињу, историји и значајним личностима, развоју и перспективама града, исприповиједану на два језика – српском, са ћириличним писмом, те у енглеском преводу.

На ексклузивном издању монографије дуже од годину и по дана радило је више од 30 људи – аутора и приређивача, фотографа, преводилаваца, лектора, графичких дизајнера…

Прича о Требињу организована је у тематске цјелине: Културно-историјско насљеђе, Град умјетника, Спорт, Природно благо, Људи и обичаји, Привреда, Ново доба, Гастрономија и Живот кроз фотографију, које су приредили стручни сарадници и новинари из нашег града.

Монографија доноси и животописе заслужних Требињаца: Светог Василија Острошког и Тврдошког, војводе Луке Вукаловића, архимандрита Нићифора Дучића, Мића Љубибратића, Луке Ћеловића, Јована Дучића, Атанасија Поповића и Чеда Капора.

Уз поменуто, текстуални дио монографије чине и ауторски прилози о нашем граду, које потписују – градоначелник Мирко Ћурић, доц. др Владимир Парежанин, емеритус проф. др Атанасије Јевтић, блаженопочивши владика захумско-херцеговачки и приморски, отац Дражен Тупањанин и сценариста Феђа Исовић.

За потребе монографије направљено је више од 1.500 фотографија, од којих је за опрему издања одабрано њих више од 300, међу којима су и до сада непубликоване историјске фотографије града, које су тек ријетки наши суграђани имали прилику да погледају.

Издавач монографије је Град Требиње, а уредник Божо Морић.

Изграду монографије су помогли: Електропривреда Републике Српске, Туристичка организација Града Требиња, Хидроелектране на Требишњици и Водовод Требиње.

Прво издање монографије „Требиње – Мој град“, у тиражу од 300 примјерака, није комерцијално и служи искључиво као поклон, за потребе Градске управе, њених установа и предузећа.