585858+.jpg (532 KB)

Поводом обиљежавања крсне славе Града Требиња и Саборног храма Св. Преображења, у Галерији Музеја Херцеговине у Требињу сутра ће бити уприличено отварање изложбе из фонда Народног музеја Зрењанин под називом „Дакле, Ви сте тај Урош Предић?“, реализоване поводом 160 година од рођења великог сликара.

Изложба је премијерно била постављена у Народном музеју Зрењанин од децембра 2017. до фебруара 2018. године, а након тога је гостовала у Галерији САНУ у Београду, у Народном музеју Краљево и Народном музеју Кикинда. Изложбу је до сада видјело преко 60.000 посјетилаца. 

Народни музеј Зрењанин је једина установа у Србији која чува вриједан Легат Уроша Предића. Само годину дана након сликареве смрти, 1954. у зрењанински музеј доспио је готово цјелокупан инвентар Предићевог београдског атељеа, што је послужило као основ за ову изложбу. Поред тога, живот и стваралаштво Уроша Предића приказани су у виду тематских сегмената, од његовог школовања у родном Орловату, преко Панчева, Беча, путовања по Италији, повратка у завичај до коначног пресељења у Београд гдје је и умро 1953. године. Такође је истакнут Предићев рад као иконописца и портретисте, његов однос са члановима фамилије, али и са сликарима Пајом Јовановићем и Стеваном Алексићем, те научником Михајлом Пупином.

На изложби су представљени и дјечји цртежи Уроша Предића које је радио када је имао између 10 и 12 година. Једна од најпознатијих Предићевих слика „Визија у облацима“ заузима посебно мјесто уз детаљну интерпретацију са уписаним објашњењима. Приказани су и цртежи по којима је радио иконе за Његошеву капелу на Ловћену која је срушена. Коначно, један сегмент је посвећен односу Предића и Зрењанина, од првих долазака у тај град још у дјетињству, преко великог узора кога је имао у бечкеречком сликару Константину Данилу, контакти са пријатељима и рођацима, до одлуке града да једну улицу именује по њему.

Ова изложба, организована поводом 160 година од рођења Уроша Предића, покушај је да Народни музеј Зрењанин још једном укаже не само на његову величину и значај, већ и на нераскидив однос једног сликара и једног града, а кроз легат који ову установу чини и привилегованом и јединственом када је ријеч о животу Уроша Предића.

Аутор изложбе је виши кустос-историчар умјетности Оливера Скоко. Покровитељи пројекта су Министарство културе и информисања Републике Србије, компанија Гомекс, Министарство просвјете и културе Републике Српске, Град Требиње и МХ Електропривреда Републике Српске.

Изложба ће бити отворена до 28. септембра 2022. године.