339646_1 BANJALUKA | Ekonomisti su izračunali da će najavljeno i očekivano povećanje cijene električne energije u RS uticati na opšti rast cijena na tržištu RS i BiH za dva do pet odsto na godišnjem nivou.

Zbog povećanih troškova hrane i komunalnih usluga u strukturi potrošačke korpe, ekonomisti upozoravaju da će sve veći broj stanovnika morati da traži rješenje u zaduženju, rasprodaji imovine ili kompenzaciji trošenja struje sa drugim izvorima energije. S druge strane, istraživačke studije konsultanskih kuća pokazuju da će na zapadnom Balkanu BiH i Srbija imati najviše struje za izvoz.

Ekonomska struka kaže da ne postoji fiskalni namet, proizvod ili usluga, koji bi u većoj mjeri pogodili standard stanovništva i privrednih subjekata, kao što je to porast cijene električne energije.

Dosadašnje analize govore da su cijene stanovanja i komunanih usluga u strukturi potrošačke korpe stanovništva činile 31 odsto, dok su veći procenat imali troškovi hrane.

U februaru je četvoročlanoj porodici u Republici Srpskoj za nabavku prehrane bilo potrebno 693,10 KM, za stanovanje i komunalne usluge 578,90 KM, za kupovinu odjeće i obuće 132 KM, a za tekuće održavanje domaćinstva 104,13 KM – saopštio je Savez sindikata Srpske. Prosječna neto plata od oko 850 KM ovu korpu nije pokrivala ni sa 50 odsto.

Zbog najavljenog “strujnog šoka” građani ogorčeni.

U situaciji kada već duže vrijeme plate stagniraju, a cijene hrane i komunalnih usluga povećavaju, građani će sve manje moći da izdvajaju za zdravstvo, kulturu, obrazovanje.

I dok će se građani snalaziti na kojekakve načine, RS i BiH će, kako pokazuju studijska istraživanja konsultantskih kuća za zapadni Balkan, imati višak struje za izvoz, iako je to paradoks.

Ali, zato povećanjem cijene struje proizvođači i distributeri pokušavaju da prikriju neracionalnost i neodgovornost u elektroenergetskom sektoru, što ponovo ide na račune osiromašenog naroda.

BN TV