Ђумбир, мед и лимун као лијек су своју ефикасност показали давних дана. Позитивна искуства допринијела су томе да данас готово свако има мало ђумбира у било којем облику у својој кући.

20200610170500_603923.jpg (62 KB)

Прије кориштења ове смјесе, битно је поменути неколико кључних ставки везаних уз намирнице. Када купујете мед, дајте предност домаћим произвођачима, јер су врло значајна одступања у квалитету, који је врло битан. Такође, мед у врућој текућини губи своја својства и увијек га је потребно стављати у млаку текућину.

Ако немате приступ домаћем лимуну, увијек му претходно скините кору или га једноставно исциједите како пестициди, који се обично налазе у кори, не би доспјели у вашу смјесу.

Чај од ђумбира, меда и лимуна

За припрему чаја од ђумбира потребно је:

1 л воде,

коријен ђумбира (отприлике 5 цм дужине),

мед по жељи.

Поступак:

Ђумбир оперите и очистите, а затим насјецкајте на коцкице или га нарибајте. Воду ставите изнад ватре, а када прокува, у њу убаците припремљени ђумбир. Затим чај кувајте на лаганој ватри 15 до 20 минута. Када је чај куван, проциједите га тако да из њега извадите комаде ђумбира. Оставите чај да се мало охлади, а затим у њега додајте мед и лимун по жељи.

Врло је битно напоменути да мед у врућој текућини губи љековита својства, тако да свакако треба причекати да чај постане топао прије него у њега ставите мед. Овај чај можете попити док је још топао или га сачувати у фрижидеру и тако добити ледени чај.

ЗА АЛЕРГИЈЕ

Ђумбир, мед и лимун можете користити и као дјечји сируп током сезоне алергија за јачање имунитета. Ђумбир показује антихистаминска својства која могу спријечити појаву алергија.

Кашица од ђумбира, меда и лимуна

300 г меда,

три лимуна,

ђумбир додајте по жељи (овисно о томе колико подносите окус ђумбира).

Поступак:

Лимуну одстраните кору, нарежите га и повадите сјеменке.

Ђумбир оперите и очистите, а затим га нарибајте и максимално исциједите његов сок. Све састојке ставите у блендер, добро измијешајте, а затим приправак ставите у стаклену теглицу.

Користите једну до двије кашчице дневно, размућено у води или самостално.

ЗА ГРИП

Ако вас нешто боли или је дошла сезона грипа, немојте одмах трчати по лијек. Уз мало труда можете припремити фантастичан природни лијек.

Ђумбир, мед, лимун и бијели лук

500 грама финог домаћег меда,

два средња и један већи коријен ђумбира,

сок од једног лимуна,

четири чешња бијелог лука.

Поступак:

Припремите 500 грама домаћег меда и празну теглу од 800 мл. Коријен ђумбира нарибајте (огуљен), потом исциједите сок од лимуна. Бијели лук ситно насјецкајте. Све састојке ставите у теглу с медом. Лимун и ђумбир ће испустити сок.

Оставите све састојке да одстоје један дан, затим теглу до краја допуните медом. У случају да сте болесни, овај лијек је потребно узимати три пута дневно по једну кашчицу.

Научници са Одјела за јавно здравље у Керали, у Индији, испитивали су успјешност антимикробне активности ђумбира, меда, лимуна и бијелог лука против бактерије Streptococcus mutans.

"Испитивали смо различите комбинације ова четири састојка и установили смо да бијели лук показује највећу активност против бактерија и инхибира њихов раст, а још већу зону инхибиције показује у комбинацији с лимуном", закључују научници.

Ови резултати показују да је обичну прехладу најбоље лијечити природним састојцима, попут бијелог лука, ђумбира, лимуна и меда који ће сваки на свој начин допринијети здрављу организма.