zlatno-kolce-2.JPG (223 KB)

Требиње jе вечерас било домаћин четврте смотре дјечијег фолклорног стваралаштва Републике Српске, под називом „Златно колце“, у организацији Савеза аматерских културноумјетничких друштава РС.

На сцени Дома младих наступило је око 300 малишана из десет културноумјетничких друштава - из Брчког, Брезичана, Челинца, Бањалуке, Пала, Добоја, Мркоњић Града, Билеће, те два требињска – домаћин смотре Градски КУД „Алат Свислајон“ и „Херцеговина“ из Петровог Поља.

 „Ово је веома важна манифестација којој савез поклања велику пажњу - прије свега јер су то млади нараштаји, који већ од малих ногу уче шта је то наша српска традиција. Настојимо да им на самом почетку уткамо тај код који ће преко њих да се настави и који ће они пренијети на нека сљедећа покољења“, казао је за Радио Требиње предсједник Савеза аматерских културноумјетничких друштава Републике Српске Хаџи Момчило Весовић, који је и свечано отворио 4. смотру дјечијег фолклорног стваралаштва.

zlatno-kolce-1.JPG (272 KB)

Весовић напомиње да дјечија фолклорна смотра није такмичарска, али да има педагошку сврху – јер наступе прати стручни жири – од професионалаца фолкора, етнолога и етномузиколога – који оцјењује све елементе кореографије: од музике и пјесме, правилног играња, коришћења образаца игре прилагођених дјечијем узрасту, до народне ношње.

„Жири ће погледати наступе дјеце и описним оцјенама доставити савезу мишљења о сваком културноумјетничком друштву, што ми даље просљеђујемо њима на разматрање – са жељом да они до сљедеће године унаприједе свој рад, отклоне уочене грешке како би на што правилнији начин представљали нашу традицију“, истиче Весовић.

zlatno-kolce-3.JPG (202 KB)

Савез окупља 25 културноумјетничких друштва, а поред „Златног колцета“, истиче Весовић, организује и смотру извођачких ансамбала Српске „Златно коло“, која ће ове године бити одржана по шести пут.

Четврту смотру дјечијег фолклорног стваралаштва Републике Српске „Златно колце“ подржали су Град Требиње и Министарство просвјете и културе РС.