pcelarstvo.jpg (182 KB)

Овогодишња медоносна сезона у Источној Херцеговини је једна од најтежих до сада јер је почетком године  било доста кишних периода, а након њих током љетних мјесеци наступила је и суша, па је изостало медобрање зановети, жалфије и драче.

Медари сматрају да се ни у наредном периоду неће промијенити ништа на боље јер ако сезона крене лоше обично се тако и заврши. Биће, додају, задовољни ако буду имали бар једно врцање ове године.

Обрад Нинковић, предсједник Удружења пчелара „Леотар“ Требиње је истакао да је сушни период условио и слабо цвјетање вријеска у вишим крајевима, као јесење посљедње паше, за ову годину па су и ти приноси веома лоши.

Још увијек сезона није закључена јер би вријесак сада требало да цвјета у нижим предјелима, па би се могли очекивати неки приноси.

„По информацијама са којима располажемо са терена, односно од чланова Удружења пчелара Леотар Требиње и осталих пчелара Источне Херцеговине, можемо рећи да је ова година за сада једна од најтежих по питању медобрања. У очекивању да свака наредна паша нешто поправи изгледа да ћемо дочекати крај ове године по мишљењу већине пчелара. Наиме, вријесак је биљка која цвјета од виших предјела ка нижим тако да још увијек није процвјетао у нижим надморским висинама па је могуће очекивати да још увијек нешто пчелари могу убрати нектара са посљедње паше за ову годину али, по сазнању и по предању, обично ако лоше крене пчелиња година тако ће се и завршити и није баш оптимистички размишљати да се нешто епохално може десити“, каже Нинковић.

Савјетује пчеларе да на вријеме припреме пчелиња друштва за зиму и спремни уђу у сљедећу годину и наредну пчелињу сезону.

„Пчелари који одрађују свој посао вриједно и марљиво требало би да пчелиња друштва добро заштите од варое, очисте их адекватним средствима, како би она здрава ушла у зиму, а потом и да их прихране на вријеме када још увијек има легла. Надати се да ће таква друштва успјешно изимити и на прољеће се развити у пашна друштва, која ће сљедеће године донијети одређене приходе. Требало би на вријеме прихранити друштва, на вријеме их зазимити и да пчелари оптимистички уђу у сљедећу годину како би надокнадили губитке из ове године. Пчелама би у овим подручјима требало оставити довољно хране од 10 до 15 килограма минимално, да буду очишћена  и да здрава уђу у зиму и то је гаранција да ће пчелари сљедеће године имати успјешно пчеларење“, каже Нинковић.

Удружење пчелара „Леотар“ је највеће удружење у Савезу пчелара РС , броји 117 пчелара који имају 50 и више пчелињих друштава, као и 73 пчелара који имају испод 50 друштава.