Matematika 2.jpg (966 KB)

У организацији Народне библиотеке Требиње, Синиша Амановић, професор математике и оснивач школе „Питагора” из Задра, данас је одржао предавање за младе математичаре.

"Дјеца једноставно бјеже од математике и због тога смо одлучили је приближити, да та математика буде поход на нове гране, а не неки баук. Ова предавања су свима намјењена . И дјеци и родитељима, али и колегама. Ви у Требињу имате дивне математичаре. Имате вашег Вука. И дај Боже да буде још вукова, да буде један прави чопор зналаца", каже Амановић и открива родитељима тајну како да дјеца заволе математику.

"Ујутру кад устанете бројте шта треба радити, увече бројте шта сте радили, колико ћете спавати, колико сте спавали. Нека не буде притисак на дјецу, већ сан са лијепом математиком", каже он.

Вук Јанковић, чији успјеси из математике су нам познати и на кога је Требиње поносно, каже да су оваква предавања корисна за развој опште љубави према математици.

"За мене је математика забава. Увијек сам је волио", каже талентовани Јанковић.

Matematika 1.jpg (1.02 MB)

Алекса Црногорчић, ученик шестог разреда Основне школе "Вук Караџић" истиче да му је драго што је позван на ово предавање.

"Дошао сам да научим нешто што нисам до сад знао, а и да побољшам оно што сам већ знао. Математика ми је драг предмет", рекао је Црногорчић.

Синиша Амановић , рођен је 1963.  у Задру. Студије математике завршио је у Ријеци, а дуго година живио је и радио у Њемачкој, Аустрији и Словенији.

Запослен је као професор. Оснивач је „Удруге младих математичара и физичара Задар“.  Кроз своја предавања жели дјеци и родитељима помоћи у савладавању градива и обавеза везаних за математику, те је приближити као игру која ће им користити у животу.