umor-posao-modni-almanah.jpg (105 KB)

Научници савјетују да радни дан треба да почне у 10 сати, студентска предавања у 11 сати, часови за ђаке од 8.30 ујутро. Приједлог је настао после многобројних студија и истраживања, које су радили научници са универзитета Оксфорд.

Форсирање радника млађих од 55 година да долазе на посао прије 10 сати је контрапродуктивно. Радници су уморни, имунитет им је слабији и склонији су болестима и већем стресу.

То води слабијој меморији и мањку пажње, а може завршити алкохолизмом или узимањем дрога, тврде научници са Оксфорда.

„Њихова тела су исцрпљена због неиспаваности, а то итекако утиче на продуктивност. Послије 55. године људима је потребно мање сна, али до тада би требало с послом почињати у 10 сати да би били пуни радног елана и продуктивности. Радни дан касније би требало да почиње и ученицима и студентима. Старија дјеца у школу не би требало да иду прије 11 сати“, објашњава доктор Пол Кели, научник са Оксфорда.

Студије показују да се просјечан школарац старости од десет година не може квалитетно усредсредити на наставу прије 8.30, а средњошколци прије 10 сати.

За студенте је најбоље време за наставу и учење после 11 сати. Тада би боље учили и било би мање проблема у њиховом понашању јер би били одморнији.

„Живимо у неиспаваном друштву. Не можемо промијенити наш 24-сатни биоритам. Наше тијело живи у хармонији са сунцем, недостатак сна је мучење, а то раде и у болницама. Друштво би морало да усклади почетак посла и школа с природним људским сатом, јер овако код радника, ученика и студената долази до здравствених и психичких проблема", истакао је доктор Пол Кели са Универзитета Оксфорд.