467a4be90fa52643c9360f884faebbe5 Dedvud, gradić na zapadu američke savezne države Južna Dakota, osnovan je krajem 1868. godine nakon što su Sijuksi i američka vojska u tvrđavi Larami potpisali sporazum po kome je Južna Dakota, zapadno od reke Misuri, proglašena za indijanski rezervat. Pošto je tu Sijuksima bila zabranjena trgovina, a područje reda radi van uticaja Vašingtona, brzo su stigli šverceri i begunci od zakona koji su, noseći svoj ko zna kako stečen novac, osnovali naselјe i u njega doveli prostituciju, kocku, kriminal, pustolove i nasilnike.
Kada je šest godina kasnije u obližnjim Crnim brdima, indijanskom svetom mestu Pa Sape, otkriveno zlato, u Dedvud počinju da stižu hilјade lјudi želјnih brze i velike zarade. Među njima je bio i veliki broj lјudi rođenih u Hercegovini, Crnoj Gori, Lici, Kordunu, Dalmaciji, Bosni...
Ne čudi što se i danas na groblјu Dedvuda može videti mnoštvo spomenika s prezimenima Sredanović, Dangubić, Drekalović, Džodžo, Ignjatić, Ćuk, Janjić, Kurilić, Kolak, Vučurević, Pupić, Petrović, Bokić. Ali, da krenemo od najslavnijeg nadgrobnog spomenika te nekad nadaleko poznate varoši.

deadwood U Dedvud se 1875. godine doselio legendarni revolveraš Divlјi Bil Hikok u društvu prijatelјice Kalamiti Džejn. Kad god je uspevao u salun „Nuttal & Manns” za sto je dovodio kopače zlata i druge lјude koji su na brzinu stekli novac. Takvi su bili savršene mušterije za premazanog kockara. Omamlјenim od viskija i dobre hrane koju su prvi put okusili posle mnogo meseci u divlјini, gde su ih svakonevno vrebali Sijuksi, kopačima zlata Dedvud je bio rajsko mesto.
Tog 2. avgusta 1876. godine Divlјi Bil je ušao u salun ali nije uspeo da nađe slobodno mesto u uglu, gde je uvek sedeo kako bi se zaštitio od napada s leđa. Zbog nedavne bitke na Litl Big Hornu, gde su Sijuksi uništili Sedmi konjički puk predvođen generalom Kasterom, kopači su preplavili Dedvud. Hikok nije želeo da se zamera svojim mogućim mušterijama i seo je leđima okrenut prema vratima. To je iskoristio Bil Mek Kol kome je Divlјi Bil prethodne večeri na kartama uzeo poslednji cent. Sačekao je da počne partija pokera, prišunjao se i najčuvenijem revolveršu Divlјeg zapada iz kolta 45 u leđa sasuo nekoliko metaka. Kockar je u tom trenutku u rukama držao par asova i par osmica u crnoj boji, što se od tada u pokeru naziva „mrtvačka ruka”.

deadwood_1888_02 U američkoj Kongresnoj biblioteci nedavno je otkrivena zaboravlјena mapa sa devet fotografija Dedvuda koje su urađene kako bi zvaničnici videli kako izgleda ta „Sodoma i Gomora” njihove zemlјe. Na jednoj od njih su čupavi, zarasli kopači koji pokušavaju da iz rečnog šlјunka na maloj vodojaži izdvoje zlato. Može se samo zamisliti šta su osećali ti lјudi među kojima je bilo mnogo naših iselјenika. Strah, ali i čvrstu odlučnost da uspeju, u nameri da zauvek pobegnu od siromašnog života. Noći su provodili s prstom na obaraču u strahu od životinja i plјačkaša, ali nisu odustajali.
Međutim, odlazak u kafane–salune mnogo puta je bio koban. Tamošnji časopis „Black Hills Daily Register” je, tako, 15. juna 1910. godine objavio članak sledeće sadržine:
„Savo Vučurević, Crnogorac koga je juče upucao Hercegovac Gigo Bokić sa pet metaka, umro je sinoć od zadobijenih rana u 8:45, u svom domu u južnom delu Gold ulice. Dve rane na glavi bile su kobne i uzrokovale su smrt. Savo Vučurević je imao 27 godina i bio je neoženjen. Iza njega su ostali majka i otac, brojna rodbina u Crnoj Gori te brat u Bjutu, Montana. Brat je obavešten o tragediji i očekuje se da će stići u Dedvud na sahranu. Svedoci ovog nemilog događaja rekli su da su se Bokić i Vučurević posvađali juče oko tri po podne, te da je pokojnik pozvao Bokića na dvoboj što je ovaj prihvatio. Svedoci su izjavili da je pokojni Vučurević prvi pucao i ispalio nekoliko metaka pre nego je Bokićev pištolј progovorio.”
Nažalost, samo četrnaest dana kasnije, na groblјu Dedvuda opet se čula molitva na srpskom jeziku, a lјudi okuplјeni oko rake krstili su se sa tri prsta.
„Rezultat sinoćnje pucnjave je to da Majk Ćuk, srpski radnik, leži u mrtvačnici, a njegov zemlјak, Džon Petrović, zauzima ćeliju okružnog zatvora i čeka istragu o detalјima ubistva. Tragedija se desila sinoć oko 8:30, dok su Ćuk i Petrović, sa još dvojicom zemlјaka, igrali karte u salunu Nika Pupića, koji se nalazi kod tržnice u glavnoj ulici. Tokom igre Petrović nije uspeo da odigra zamišlјenu kombinaciju, nakon čega se Ćuk počeo šaliti sa njim, govoreći mu da ne zna da igra. Petrović je potegao pištolј kalibra 32, uperio ga ka Ćuku, kazujući mu da će ga ubiti ako to ponovi još jednom. Pištolј je u tom trenu i opalio. Kada je Petrović video da je ustrelio svog zemlјaka, pokušao se ubiti, ali su mu prisutni oteli pištolј. Napustio je salun i sam se prijavio policajcima. Ćuk je odvezen u bolnicu, ali nije mu bilo spasa. Metak se nalazio na nezgodnom mestu i nije ga bilo moguće izvaditi. Izdržao je nekoliko sati i preminuo noćas u 00:30.”
Nesrećni Mitar Ćuk i Jovan Petrović, kako su se zvali učesnici ove kafanske svađe, bili su rodom iz bilećkog kraja. Zov bolјeg života i pustolovine privukao ih je u Dedvud gde su sa drugim iselјenicima ispisali svoju, ali i istoriju Divlјeg zapada .
Politikin Zabavnik