IMG-74b7c985567e16df2754bced86395329-V.jpg (170 KB)

У Спортској дворани „Милош Мрдић“ у току је масовна вакцинација старијих грађана Требиња и хроничних болесника против вируса корона вакцином „Спутњик V“.

Др Јелена Дурић, епидемиолог у Дому здравља Требиње наводи да је планирано да се током пријеподнева првом компонентом руског цјепива вакцинише 500 наших суграђана старијих од 65 година, као и лица са хроничним обољењима, који су се пријавили тимовима породичне медицине Дома здравља.

„Вакцинација протиче у најбољем реду, друга компонента вакцине биће дата 14, 18. и 23. јуна, тако да се, закључно са 23. јуном, очекује да ће више од 4.900 наших суграђана бити вакцинисано против вируса корона“, прецизира др Дурић.

Додаје да око 15 одсто вакцинисаних има благе поствакциналне симптоме, попут малаксалости, болова у мишићима или краткотрајне повишене температуре, док озбиљнијих нуспојава није било.

„Број вакцинисаних расте, што је охрабрујуће, али се и поред повољне епидемиолошке ситуације не треба опуштати јер је вирус и даље присутан у популацији. Наши суграђани треба одговорно да се понашају, у складу са препорученим мјерама, како би се заштитили од могуће заразе, а нарочито треба повести рачуна о заштити рањивих категорија, посебно дјеце, која се код нас, до 18. године не вакцинишу“, подвукла је др Дурић.

Разговарала: Влатка Мусић