IMG_20220511_210241_resized_20220511_090348267.jpg (76 KB)

У позоришној сали Kултурног центра истакнути драмски умјетник Небојша Дугалић извео је монодраму „Речи о свечовеку“, рађену по текстовима владике Николаја Велимировића.

Небојша Дугалић наводи да је идеја за настанак ове монодрамске адаптације истоимене збирке алегоричних поука и записа владике Николаја настала још за вријеме његових студија јер је намјеравао да ово буде његова дипломска представа. Будући да се то није десило тада, урађена је двадесетак година касније. Монодрама је на сцену постављена 2009. године, у оквиру прославе осам вијекова манастира Жиче.

Прослављени глумац сматра да је важно да се жар ријечи владике Николаја преноси кад год и гдје год може, да би се људи заинтересовали, па се вратили његовим дјелима:

„Само у току једног дана човек изгуби и поврати своје вредности и своју душу. То је један динамичан процес. У сваком случају, како год живели, какви год били, увек је лековито враћати се овим речима – било зато да бисмо се вратили на неке добре, здраве и плодоносне путеве у Богу, било да треба да узрастамо у даровима који су нам дати. Ови текстови су надахњујући а истовремено су и литерарно разноврсни“.

Дугалић истиче да је овај текст владике Николаја одабрао зато што је захвалан за сценску обраду и уобличење:

„То су приче које су атрактвине, дубоке, једноставне, јединствене по свом стилу и по својој дубини; које нас, заправо, позивају на то да оживимо оно што смо заборавили, а то је да смо створени да стојимо пред лицем божјим“.

Монодрама „Речи о свечовеку“ изведена је у оквиру „Дана Светог Василија Острошког и Тврдошког“ који су по први пут организовани у нашем граду захваљујући Епархији захумско-херцеговачкој и приморској и Граду Требињу.